• 瀏覽: 39,764
  • 回覆: 305
  • 追帖: 1
+7
口頭承諾有當事人,無指名道姓,就是路人甲三菇六婆BB仔說了算。

引用:
原帖由 烈火柔情 於 2022-9-28 20:56 發表

搞環保講盈利,幾ON9 先會諗得到
環保,只係掛名
香港,各大大小小嘅回收,其中一份收入就係政府補貼

引用:
原帖由 柒柒柒個陸 於 2022-9-28 12:44 PM 發表
生意佬連合約都無都肯制?咁我勸佢真係執左佢好
生意佬當然一般簽三年約,不會簽死六至十年,但都會預三年後再簽多三年,做業主的點會同租客簽三年就預租客三年後唔租,尤其是開廠起馬三五年才收回成本,只有短期租約就唔好叫人來開廠,根本回唔到本。除非遠低市價,一百年都同你簽。

引用:
原帖由 eddoby3 於 2022-9-28 21:53 發表

環保,只係掛名
香港,各大大小小嘅回收,其中一份收入就係政府補貼
照你咁講佢去邊開都冇所謂啦 聰明豆

第一次出黎做生意咩
口講唔會信
有乜承諾都寫落合約

投資一千萬不會三年回本。除非是傻人,沒有承諾,會開間廠 ? 政府鼓勵環保, 環保署可以幫忙解決。

引用:
原帖由 ckboman 於 2022-9-28 21:57 發表

生意佬當然一般簽三年約,不會簽死六至十年,但都會預三年後再簽多三年,做業主的點會同租客簽三年就預租客三年後唔租,尤其是開廠起馬三五年才收回成本,只有短期租約就唔好叫人來開廠,根本回唔到本。除非遠低市價,一百年都同你簽。
業主點會顧租客
講到尾,都係銀紙最親

鬧到咁難睇, 仲點吸引人入來投G呀...
好心有關方面快快處理 ....
正苦咪掛住食花生先得架...

去有心既地方搞好過。

科技園趕客,睇住留俾高科技公司攪high tech,而家仲未有租客,等睇人又趕走左,點知冇客租

通常自己無理據先會講「公道自在人心」

做生意當然要依照合約去做,簽得就即係同意入面內容。如果佢話當時口頭承諾係6年,點解當時唔叫人改合約先簽?而唔係現在先黎講話當時有人應承係6年,只係佢片面之詞,想用群眾壓力去迫人就範。

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2022-9-28 21:19 發表

㸃解張約得3年都簽
有陣時,推銷租約嗰個被「卒數」(政府的,也是這樣),才會同個prospect講,嗱,「因政府formality所限,約就寫3年,但到期,我哋會幫你續3年㗎嘞!你信我哋啦」⋯⋯⋯⋯上述全是我齋估的😂

此地不留人,自有留人處。

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-28 09:50 發表
全港唯一一間紙包飲品盒回收廠「喵坊Mil Mill」位於元朗創新園的廠房租約年底屆滿,作為業主的科技園公司昨終親身回應,指廠房原來的3年期租約去年底屆滿後,已寬限至今年底,稱現只可酌情寬限多數個月,兩、三年則「無可能」。「喵坊」創辦人葉文琪則重申2018年有科技園人員確定租用期可達6年,直言若當時得知僅3年租期,就不會

...
又話星架坡已向你們招手? 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]