• 瀏覽: 28,535
  • 回覆: 157
烏克蘭4個地區舉行公投,俄羅斯選舉委員會9月27日宣布結果,表示4區全數支持拼入俄羅斯。烏克蘭與西方多國表明不承認公投,歐洲擬因此實施制裁,中

烏克蘭4個地區舉行公投,俄羅斯選舉委員會9月27日宣布結果,表示4區全數支持拼入俄羅斯。烏克蘭與西方多國表明不承認公投,歐洲擬因此實施制裁,中方認為制裁施壓只會讓問題解決走向死胡同。

俄羅斯前總統、聯邦安全會議副主席梅德韋傑夫(Dmitry Medvedev)表示,「公投結束。結果很明確。歡迎回家,回歸俄羅斯!」英國國防部估計俄羅斯總統普京會在9月30日演說時宣布把烏克蘭4地併入俄羅斯。

烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelensky)指出,所謂的公投是一場「鬧劇」,永遠不會被視為合法公投。美國國務卿布林肯(Antony Blinken)亦稱,決不會承認俄羅斯兼併烏克蘭領土。

歐盟外交與安全政策高級代表博雷利(Josep Borrell)的發言人史丹諾(Peter Stano)說,「所有涉及非法、不合法公投的人士,都將面臨後果。」歐盟外交政策部門高級官員德維涅(Luc Devigne)告訴歐洲議會議員,將把那些明顯涉及公投程序的個人,納入制裁方案中。

中國常駐聯合國代表張軍則指,烏克蘭4地舉行的所謂加入俄羅斯公投,是在烏克蘭憲法和法律框架之外進行,不能被稱為真正的民意表達。試圖以武力方式獲取另一國領土,同時聲稱代表人民意願的單方面行為,根據國際法不能被認為合法

他又稱,和平需要各方共同爭取和維護,集團對抗、政治孤立、制裁施壓只會讓問題解決走向死胡同。

俄羅斯選舉官員在投票結束數小時後公布點票結果,指扎波羅熱(Zaporizhzhia)地區93%人支持入俄,南赫松(Kherson)地區87%人支持入俄,盧甘斯克(Luhansk)98%人支持入俄,頓涅茨克(Donetsk)99%人支持入俄。
============================================================================================================

本來一場所謂入俄公投鬧劇就無堪可觀,笑吓就算。

值得睇反而係中國嘅發言,咁講即係立場清𥇦,表明心跡唔撐俄羅斯老大哥啦?仲話做兄弟添!栗戰書明明話要喺各方面對俄羅斯策應嘅喎,咁即係點先?!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/819623/烏4區公投入俄-澤連斯基斥鬧劇歐盟擬制裁-華稱非真正民意表達

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chun4321 於 2022-9-28 08:29 發表
張軍甘講!D死仆街藍屍狗要諗下點回,怕跟車太貼!
自俄羅斯發動戰爭以來,呢個係中國最明顯嘅割蓆表態。

不過能暫時未見外媒有報導呢個發言,睇定啲先。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-28 08:24 發表
烏克蘭4個地區舉行公投,俄羅斯選舉委員會9月27日宣布結果,表示4區全數支持拼入俄羅斯。烏克蘭與西方多國表明不承認公投,歐洲擬因此實施制裁,中

...
你叫香討啲藍屍點落台

引用:
原帖由 ts02011736 於 2022-9-28 08:37 發表

你叫香討啲藍屍點落台
佢哋都慣㗎啦。

佢地認左普京做爹好耐

民心所向

唔同意佢唔代表唔撐佢!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-9-28 08:24 發表

...
天朝當然會這樣說啦,否則台灣也來一個這樣的鬧劇。

引用:

...
反鵝爹

而家世界就根本就拳頭大話事,你地晤承認係你哋既事,人地就已經拼入自己地圖,好似老美就日日偷油,監聽盟友,其他人可以做什麼

遠親不如近鄰

引用:

...
中國一定咁講架啦,如果台灣照樣公投就攞黎攪。發聲名前都同俄羅斯溝通好晒架啦俄羅斯理得你乎唔乎合國際法。美國的所有單邊制裁全部都唔乎合國際法架啦。總之唔理任何人點講,烏克蘭果4個地區俄羅斯就食硬,有本身的就出兵同俄羅斯打過。中國係一定唔會因為俄羅斯唔乎合國際法而出兵俄羅斯,就係咁簡單

引用:

...
契哥俾契弟出賣
契弟唔怕俄仔報復?
全世界俄仔有幾個地方放核彈歐美唔會大反應
包括契弟,金仔同伊朗
我就好替班留港藍尸擔心

中國立場無變
一直都話只有和談先有用
打番嚟嘅地、公投脫烏嘅地
都要有條約先至可以撥入俄羅斯
所以要打到烏克蘭跪地求饒先

鍵盤翻頁