• 瀏覽: 45,683
  • 回覆: 407
  • 追帖: 1
為免子女為爭奪遺產反目,不少父母都會立「平安紙」預先將遺產分配,但分配不均同樣有機會引起爭端。一名外嫁女兒指近日得悉父母立下遺囑,表明會將居屋物業及所有積蓄全留給兄長,由於自覺一直以來對家庭付出更多,

港女,又來了。講到個心幾痛,都感受到佢係因為無錢分。。。😭

不過佢父母又真係天真,以為個女真心孝順父母,唔計較。真係唔好膠啦,梗係不是啦。。。🤭

田地房屋,留俾個仔羅,傳男不傳女麻。現金和保險箱裏的,分D俾個女啦。。。😆

新聞來源連結:

https://skypost.ulifestyle.com.h ... 全給兄長 外嫁女痛心:我為家庭付出更多

如此星辰如此夜,為誰風露立中宵。
嫁出去的女如同潑出去的水⋯

傳統觀念,係咁架喇,認命吧啦!

瘟神妹呻
@涼鎮鷹

家家有本難唸的經.

原來仆心仆命都係為咗錢,古語有云,好仔不論爺田地!

引用:
原帖由 老納 於 2022-9-28 08:16 發表
原來仆心仆命都係為咗錢,古語有云,好仔不論爺田地!
Yes
好仔好女都不論爺田地。。而家一代真係冇晒呢d。。個fd其實都只係50+,佢兩仔女20+已經問佢第二時層樓點分。。無言

其實好正常嫁出男賣出女屋留俾仔怎會錯

引用:
原帖由 威廉PO 於 2022-9-28 07:46 發表
為免子女為爭奪遺產反目,不少父母都會立「平安紙」預先將遺產分配,但分配不均同樣有機會引起爭端。一名外嫁女兒指近日得悉父母立下遺囑,表明會將居屋物業及所有積蓄全留給兄長,由於自覺一直以來對家庭付出更多,

...
條女咁恨$,父母唔俾佢正常

引用:
原帖由 marawong 於 2022-9-28 08:21 發表

Yes
好仔好女都不論爺田地。。而家一代真係冇晒呢d。。個fd其實都只係50+,佢兩仔女20+已經問佢第二時層樓點分。。無言
中國人應該係刻苦耐勞,我曾經同時打三份工,每日只有四小時休息,維持了十多年,現在總算捱出頭,有自住物業,財務自由,反觀現在的年青人,事事怕辛苦,行幾步都話攰,我就仍然堅持一星期一次的十公里越野跑!

引用:
原帖由 marawong 於 2022-9-28 08:21 發表

Yes
呢d咪仆街

sounds reasonable

男女婚嫁都係男家出錢,留份彈藥畀仔都好合理

況且外嫁女老公都會繼承佢嗰家嘅資產

引用:
原帖由 老納 於 2022-9-28 08:30 發表

中國人應該係刻苦耐勞,我曾經同時打三份工,每日只有四小時休息,維持了十多年,現在總算捱出頭,有自住物業,財務自由,反觀現在的年青人,事事怕辛苦,行幾步都話攰,我就仍然堅持一星期一次的十公里越野跑!
我聽到人地財務自由最開心,又羨慕。

因為冇乜人識呢個term,更唔好話切實執行啦。

恭喜恭喜。

引用:
原帖由 機械佬 於 2022-9-28 08:31 發表
sounds reasonable

男女婚嫁都係男家出錢,留份彈藥畀仔都好合理

況且外嫁女老公都會繼承佢嗰家嘅資產
外嫁女老公果邊可能冇$咖噃

如果是水上人的家庭,不意外。
靠老豆老母既遺產,不如靠自己啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]