• 瀏覽: 1,643
  • 回覆: 9
食環署食安中心今(27日)公布,一款百佳分銷的印尼撈麵「喜達韓式辣雞味撈麵」,驗出含有可致癌除害劑環氧乙烷。中心呼籲業界若持有受影響批次的

品牌:喜達
來源地:印尼
淨重:435克
總代理商:金龍食品貿易有限公司
零售商:百佳超級市場(香港)有限公司
此日期前最佳:2022年5月19日

真係人都癲2022年5月19日到期嘅食物即係過咗超過4個月期! 絕大部份已經食晒入人個肚啦!
唔知驗黎做乜春嘢? 完全唔明點解會拎d過期而且過期好耐食物黎驗? 就算真係未食大部份人都唔會食啦!
點解食安會咁白痴! 呢一次正一賊過興兵

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/819571/百佳出售印尼喜達韓式辣雞味撈麵驗出致癌物-食安中心籲停止食用

有無人可以理解點解會驗一d過期咁耐嘅食物?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 23:13 發表
呢檔野真黑仔
油魚事件後,衰完一鑊又一鑊

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 23:13 發表
窮人冇錢可能要買過期食品,食物銀行亦可能收到過期食品,檢驗過期食品係特別為窮人做點事,係德政

引用:
原帖由 win2win 於 2022-9-27 23:17 發表

呢檔野真黑仔
奇怪仆街會交d過期咁耐嘅食物去驗?

印傭先會買嚟食

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2022-9-27 23:17 發表

窮人冇錢可能要買過期食品,食物銀行亦可能收到過期食品,檢驗過期食品係特別為窮人做點事,係德政
即食麵只得一年期, 過期一兩個月無乜所謂, 過期4個月就實在太耐

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2022-9-27 23:17 發表

超級市場係唔會賣過期食物, 如果就黎到期嘅就會大減價!

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-27 23:20 發表
印傭先會買嚟食
你以為! 香港好多人食呢d印尼麵, 出面小食店都有煮好黎賣

引用:
原帖由 win2win 於 2022-9-27 23:17 發表

呢檔野真黑仔
唔關黑仔事! 係黃瓜做事作風求X其

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]