• 瀏覽: 1,320
  • 回覆: 8
真係而家先知原來咁多醫生都咁缺德 ! 而家疫情爆成咁可能就係多得佢地 !

本港近日有多名私家醫生,因涉濫發俗稱「免針紙」的新冠疫苗接種醫學豁免證明書而相繼被捕。醫務衞生局今日(27日)公布,所有由涉事7名私家醫生簽發的免針紙將不獲接納,並會由下月12日起失效,至少2萬多名市民受影響。

目前為止已有7名私家醫生涉案,部分案件已進入司法程序。據醫衞局公布資料顯示,涉案診所及醫生包括,佐敦彌敦道335號高怡醫務中心8樓的戴港盛、元朗合益有限公司大樓地下1號的蔡淑梅、荔枝角道132B號地下的傅元龍、柴灣興華(一)邨興華廣場1樓130號舖的王秉亮、元朗元美大廈地下2號舖的殷錦新、觀塘成業街7號寧晉中心27A的陳凱旭,以及在荃灣麗城花園、天水圍天悅邨T TOWN NORTH、港鐵元朗站均有診所看診的林定儀。醫衞局和衞生署亦已將相關案件,轉交香港醫務委員會跟進。

原文網址:醫生濫發免針紙 下月12日起失效 涉及至少2萬市民 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0927_00822_001.html

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0927_00822_001.html

點解唔即時作廢?

政府又多兩個億,肥dogdog

引用:
原帖由 supremeabc 於 2022-9-27 18:13 發表
真係而家先知原來咁多醫生都咁缺德 ! 而家疫情爆成咁可能就係多得佢地 !

本港近日有多名私家醫生,因涉濫發俗稱「免針紙」的新冠疫 ...
用剝奪基本人權及自由方式勒索市民打針,缺唔缺德呀?

引用:
原帖由 紫色字宙 於 2022-9-27 18:34 發表

用剝奪基本人權及自由方式勒索市民打針,缺唔缺德呀?
堅持唔肯打針嘅市民,一點公民責任都冇,呢啲市民更加缺德

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-9-27 18:37 發表

自己防唔防重症關缺德咩事?冇食維他命C,曬太陽防重症缺唔缺德?

無告晒果2萬人,政府今次算好忍手。
值得ㄧ讚

咁即係醫生衰硬,等派彩

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2022-9-27 18:37 發表

唔打針係個人問題,關公民責任咩事?市民冇責任一定要去打針

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]