• 瀏覽: 8,991
  • 回覆: 37
+3
引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-30 15:17 發表

你叫中國承認咗呢次假公投嘅結果先喇!
中國唔係一向尊重各國主權領土完整嗎?咁即係好唔尊重烏克蘭喎,有一定需要表吓態喎!

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-9-30 15:38 發表
沒有實力的憤怒是全沒意義

冇錯!所以烏克蘭咪會繼續光復被俄羅斯侵佔嘅主權領土囉!克里米亞早前連環大爆炸,黑海艦隊撒出克里米亞,就係烏克蘭收復被佔領土嘅決心!係你哋五毛話誰人拳頭大,誰人就惡晒!

"有一定需要表吓態喎!"
1450講一定就一定?
1450夠話俄羅斯cut中國天然氣報復啦
結果係西伯利亞管道已經完成檢修恢復通氣
冇一次唔柒

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-9-30 15:52 發表

烏克蘭有Q實力咩

仲有個個月乞幾十億美金
美援就是一種硬實力

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-9-30 15:56 發表
"有一定需要表吓態喎!"
1450講一定就一定?
1450夠話俄羅斯cut中國天然氣報復啦
結果係西伯利亞管道已經完成檢修恢復通氣
冇一次唔柒
如果中國認為今次烏東公投合法,
那就是對台灣公投開綠燈,
這問題不能迴避

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-30 16:03 發表

如果中國認為今次烏東公投合法,
那就是對台灣公投開綠燈,
這問題不能迴避
你講開綠燈就開綠燈?
你決定架?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-9-30 16:05 發表

你講開綠燈就開綠燈?
你決定架?
你就咩決定都做唔到!中國係聯合國五大常任理事國,俄羅斯宜家係破壞聯合國憲章,即一個主權國家侵佔另一個國家主權領土!身為安理會常任理事國唔表態,你到底知唔知咩叫大國外交?除非你講中國唔係大國喇!

引用:
原帖由 kim_12346 於 2022-9-30 16:05 發表

你講開綠燈就開綠燈?
你決定架?
中國認可烏東可以公投脫離烏克蘭的話,
為甚麼台灣不可以公投?
邏輯上說不通啊
所以中國怎麼可能讓烏東公投合法化,
這是自掘墳墓

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-30 16:19 發表

你就咩決定都做唔到!中國係聯合國五大常任理事國,俄羅斯宜家係破壞聯合國憲章,即一個主權國家侵佔另一個國家主權領土!身為安理會常任理事國唔表態,你到底知唔知咩叫大國外交?除非你講中國唔係大國喇!
如果中國認可烏東公投合法
(這即是分裂烏克蘭)

這已違反了自己訂立反分裂法的法律原則,
以後反分裂法還有公信力嗎

"身為安理會常任理事國唔表態,你到底知唔知咩叫大國外交?"
表唔表態點解要向你交代
你邊位?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-30 16:29 發表

如果中國認可烏東公投合法
(這即是分裂烏克蘭)

這已違反了自己訂立反分裂法的法律原則,
以後反分裂法還有公信力嗎
反分裂法係針對國內
關烏克蘭乜事?

再有領土被俄吞併 烏申請加快入北約

俄羅斯周五(30日)正式吞併烏克蘭頓涅茨克、盧甘斯克、扎波羅熱、赫爾松後不久,烏克蘭總統澤連斯基隨即宣布,烏克蘭事實上已經是北約軍事聯盟一部分,「今天,烏克蘭申請使之成為法律上的北約成員國,我們採取果斷的一步,向北約申請加快加入」。

對於俄羅斯總統普京呼籲烏克蘭停止戰鬥,並與俄方展開談判結束這場戰爭,澤連斯基重申烏方繼續在談判方面扮演領導的角色,「但很明顯無法與這位俄羅斯總統(普京)談判,他不知道甚麼是尊嚴及誠實,所以我們準備好與俄羅斯對話,但對象是另一位俄羅斯總統」。
 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0930_00992_001.html
敗登: 永遠尊重烏克蘭邊界!😂

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-30 15:17 發表

你叫中國承認咗呢次假公投嘅結果先喇!
公投拼入一個國家,同公投自己獨立係完全兩回事。

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-30 16:19 發表

美國打伊拉完,利比亞時破壞咗好耐啦。個邏輯係當5常要做自己野時,唔需要理聯合國呢個組織,因為5常有一票否決權。美國打邊個國家有聯合國通過?5常要打仗,要聯合國通過架咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]