• 瀏覽: 24,952
  • 回覆: 197
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:30 發表
搭車$20[已經多] 午餐$4~50, 5日就$3~350, 其實學生食嘢可以更平
儲$100有幾難?
每日車費肯定唔使$20,學生有優惠、有月票,所以根本好平。
但食就可以好貴,現今之新一代,係唔會慳住食。

每日最少都要一舊水啦

有幾離地?
洗唔洗每日食個百幾蚊午餐

家家有本難唸的經

佢老母計過:
平均1天洗:80元
一週5天共洗:400元, 有100元剩

1)九龍塘來回石硤尾:
港鐵車費,頂盡10元
2)早餐:
買個麵包,一包飲料,操盡20元
3)午餐:
闊佬d, 仲有50元搞搞佢
☝🏼
呢3項仲有位,可以再慳d

條pk女跟佢老母意思做,
大個一定係小富婆,
仲擦靚佢老母鞋,
第時敲佢一筆大搞生意,
發緊.

@萬家懷舊的名錶
肥gap敲左肥爸一筆未?
快,唔係俾肥姐(外嫁女)劫晒

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-27 17:17 發表
今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養

今時今日每周500元零用錢 ...
4舊水過5日,一日80,理論上冇問題,但長期都係咁就會失去人生意義。成人就話以慳錢買樓,留番D錢俾子女為動力去死頂啫,中學生以乜野為動力呢?儲錢買BTS專輯?

引用:
原帖由 kr1201 於 2022-9-27 17:56 發表
d中學生唔夠錢洗,未出來做援交囉,無辦法,家長迫出來
以前做中學生唔夠錢,會去做補習、侍應、派傳單,點解到咗呢個年代第一時間係會諗做援交?🤔

我覺得可以,$500-$50-$100=$350/5=$70
/日,包早餐和午膳,但肯定唔會太豐富

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-9-27 17:17 發表
今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養

今時今日每周500元零用錢 ...
如果男既500可能得
女既如果比500,你唔怕佢去賺錢咪試下囉
女既自己唔養有其他人會養

喺九龍塘返學,好心就唔好去又一城或者石結尾食飯呀,有2個好地方,平靚正

記得我讀中學個時,一日得$50零用錢,搭小巴來回都$14,早餐十幾,午飯十幾,根本都草唔到錢🤣

帶水壺,保溫飯盒和行路返學,一毫子零用錢都唔使比

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-9-27 18:57 發表

以前做中學生唔夠錢,會去做補習、侍應、派傳單,點解到咗呢個年代第一時間係會諗做援交?🤔
以前酒樓會請學生

引用:
原帖由 初出熱身 於 2022-9-27 19:02 發表
喺九龍塘返學,好心就唔好去又一城或者石結尾食飯呀,有2個好地方,平靚正
理想?

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-9-27 18:57 發表

因為以前無上網

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]