• 瀏覽: 24,848
  • 回覆: 197
  • 追帖: 2
今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養

今時今日每周500元零用錢是否足夠?有港媽分享每星期給中五女兒500元零用錢,包早午餐及車費,最近希望她可以每星期儲起100元,留些錢在周末用及養成儲錢習慣,惟女兒藉口多多,說在九龍塘上學吃完飯已剩下不多錢,反希望加零用。港媽又透露原希望她可以到石硤尾吃飯,沒料到她會留在九龍塘吃,「我哋擔心呢個年紀嘅女仔使錢冇分寸」。帖文引起熱議,許多人直言今時今日500元零用包兩餐和交通很難有錢剩,又認為要考慮女兒社交上的困難,不可能要求同學仔日日陪她去石硤尾。

樓主在親子王國討論區發文,問高中生應該要給多少零用錢。她的女兒現時讀中五,每周給女兒500元零用錢,讓女兒解決早午餐和車錢,「我最近就要求佢每個禮拜可以儲返100蚊應急用」,但女兒卻藉口多多,說在九龍塘區上學平日吃完飯已經剩下不多錢,「又話平時零用錢已經唔夠使,如果要佢儲錢嘅話我就要畀多啲零用錢佢使」。樓主問其他家長們,覺得中五生一星期500元零用錢是否足夠。

樓主補充,女兒每星期車費約50元,早餐要外出解決,平日不是到石硤尾吃就是到又一城吃,而女兒讀的女校較特別,平日放學後會有補課,無補課的話女兒會留在學校圖書館溫習,基本上5天上學都要外出午膳,預計女兒一周交通費50元、早餐50元、午餐250至300元。樓主又說,女兒其實很乖,每年只會買3、4件衫,但因為女兒星期六會出街和朋友吃飯,所以想她在星期一至五儲錢供周末出街玩用,並回想自己過去中學100元可以用一星期,而且有錢剩。

樓主稱明白通脹嚴重,已將女兒零用加到500元,沒料到「佢都覺得唔足夠」,學校午膳時間有60分鐘,夫妻原預計女兒會去石硤尾食飯,沒預計過她會餐餐去九龍塘吃飯,擔心若不設定一個金額迫她儲錢,「佢連1蚊都唔會儲」、「我哋擔心呢個年紀嘅女仔使錢冇分寸」。

帖文引起熱議,不少家長直言每周500元只夠正常生活用,「$500好少,不會再要求佢儲蓄」、「早餐一星期$50? 感覺有啲離地」,尤其考慮到女兒是在九龍塘上學,即使去到石硤尾都不太夠,快餐店同茶餐廳都要45至50多元。一星期要儲100元即每日只能花80元,女兒早可能只能買個麵包,「高中生使費唔會俾成年人少,一樣搭車,早餐,午餐,社交」。雖然樓主預想女兒到石硤尾吃飯,但有家長認為應考慮女兒要和同學社交,「呀女冇可能餐餐要求同學陪佢去石硤尾食…」。

有網民認為現時學生因為錢不是自己賺的,「真係豪到你唔信」,惟每個學生家庭環境不同,最好「一家人傾掂佢」。若非經濟困難,不宜計得太盡,可以包女兒早午餐及車費,另外每月給數百元當零用錢,用剩自己儲,或者和孩子分析每天要用多少,再安排零用錢。

(親子王國)

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/817169/中五女每周-500零用錢-港媽要求儲-100-網民一睇地區-有啲離地

支持警察嚴正執法!
早餐食個麵包都得啦

如果淨係搭車同食午餐就一定夠有凸

畀唔夠又驚佢出去做雞

搭車$20[已經多] 午餐$4~50, 5日就$3~350, 其實學生食嘢可以更平
儲$100有幾難?

自小要培養節儉儲蓄習慣。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-27 17:28 發表
畀唔夠又驚佢出去做雞
或者老母唔比識條仔比

除50蚊車費外,

即每星期450
90蚊攪掂早午兩餐...

再儲$100
即每星期350
70蚊攪掂早午兩餐}

又唔係唔得既~~~
早餐屋企自己煮$0~~
午餐$70

已經好足夠,
學生搭車食飯有優惠

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-9-27 17:32 發表
除50蚊車費外,

即每星期450
90蚊攪掂早午兩餐...

再儲$100
即每星期350
70蚊攪掂早午兩餐}

又唔係唔得既~~~
早餐屋企自己煮$10~~
午餐$60
學生有特價餐 $3~40有交易

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-9-27 17:33 發表
已經好足夠,
學生搭車食飯有優惠
搭車半價, E+學生多數係原區近區, 幾蚊一程

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-27 17:30 發表
搭車$20[已經多] 午餐$4~50, 5日就$3~350, 其實學生食嘢可以更平
儲$100有幾難?
早餐呢?

引用:
儲$100有幾難?
樓主補充,女兒每星期車費約50元........
預計女兒一周交通費50元、早餐50元、午餐250至300元

車費$10日......
早餐$10日窄d......
午餐$50-$60係0既......

引用:
儲$100有幾難?
早餐唔見咗?

要平,早午餐都食個包+支水,行路來回,肯定可以既,但真係要過苦行僧式生活?

引用:
原帖由 枝上的鳥兒 於 2022-9-27 17:36 發表

早餐呢?
早餐可以屋企食又可以買麵包$10有找

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]