• 瀏覽: 25,017
  • 回覆: 197
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-27 17:28 發表
畀唔夠又驚佢出去做雞
做ptgf,1q公價3k

冇難度,90年代中,小弟返學日先有廿蚊,咪一樣有錢剩。
咁都話離地,好明顯係太大洗。

有乜咁離地,如果你控制得好錢嘅運用就會儲到,如果係錢控制你自己,咁就算每星期有一千蚊都未必儲到

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2022-9-27 18:04 發表
女要貴養!!!
窮養兒,富養女

引用:
原帖由 pp炸蝦 於 2022-9-27 18:13 發表

原來你以前一唔夠錢就賣菊花維生既!

真係辛苦你!
無錢就要做雞做鴨㗎喇,鬼叫屋企人唔比錢

包早午餐及車費真係有難度, 要好慳先得

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2022-9-27 17:56 發表

冇錯,寧願俾佢學“慳頭豪尾”或“慳尾豪頭”,都唔需要日日都咁
我親戚係是咁教的

教到個仔好獨立,中五已自己策劃財政

引用:
原帖由 遨天@祝福 於 2022-9-27 18:07 發表

一日三餐早餐最重要... 
發育期早餐不注重,求其食少少的確影響孩子身高發育及集中精神等等,非常科學... 有啲野影響好長遠,家長要懂得。

500蚊一星期,九龍塘區,我唔評論節儉定大洗,因為都睇家庭背景,有乜其他兄弟姊妹等等... 直覺個學生妹都好合理,如果加埋其他社交活動直頭算慳
你錯了,近年研究,早餐係最應該Skip 的一餐,尤其依家尐肥仔肥女,更加應該好好用利用早上生酮時間消脂,有效減肥之餘頭腦都清醒尐,其實對學習有幫助。

引用:
原帖由 揚州炒旦 於 2022-9-27 18:14 發表

做ptgf,1q公價3k
F.5 得 17, 小心 衰11。

引用:
原帖由 kr1201 於 2022-9-27 18:16 發表

無錢就要做雞做鴨㗎喇,鬼叫屋企人唔比錢

我無錢會用其他辦法架,食腦呀!人唔用腦同咸魚有咩分別?

真係辛苦晒!

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-9-27 18:15 發表

窮養兒,富養女
最記得我當年幼稚園每天放學都會飲一支益力多!!! 

當年我父母每月收入各$500!!!

引用:
原帖由 zxcvv 於 2022-9-27 18:21 發表

你錯了,近年研究,早餐係最應該Skip 的一餐,尤其依家尐肥仔肥女,更加應該好好用利用早上生酮時間消脂,有效減肥之餘頭腦都清醒尐,其實對學習有幫助。
唔係下化, 以前完全唔是咁講喎。
要食早餐先有精力去做野。

又要搭車又早午餐,老母真係食米唔知米貴,最小都$1000

引用:
原帖由 sylm01 於 2022-9-27 17:45 發表
唔係冇可能嘅,大把人每日都用唔到$100。
但你要生活有品味,就一定唔得啦
重點係,事件中女學生日日都係又一城午餐,除非佢指嘅係food court或者麥記,否則一般打工仔都唔消費唔起日日食又一城價位嘅午餐!

呢條主題封面笑得最靚係Yumi  👍😊
呀Gi笑得咁3文魚咀嘅..😏

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]