• 瀏覽: 16,623
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-9-26 22:28 發表
為了烏克蘭,美歐同俄羅斯玩攬炒嗎?😉
唔係為左烏克蘭。係冷戰總結個經驗。

核捆綁政策。

即系如果有一個大國打核彈。 咁會破壞大家個均衡。 而且好短期就有效果。雖然佢唔係打你
咁你點知佢打開有癮,下次會打邊個? 咁你幾時會阻止? 你已經9縮一次。咁會唔會繼續9縮?萬一下次打你,你反應唔切點辦?

所以美國首先開先例。一旦核戰。佢地係唔會理會有無參戰個國家。係第一時間向所有有可能參與國。先發制人。打曬。

就算你話唔關事,都會打。

當年古巴危機。沖繩美軍基地就接到發射核彈命令。而居然個發射目標裏邊有大陸幾個城市。

美軍士兵懷疑有錯。抗命唔執行。反復覈實,後來先證明發錯命令。

北京差少少就中核彈先……

幾無辜……關中國人燃事咩……
多謝一位人類英雄啦。
美軍威廉.巴塞特上尉。係佢帶頭抗命。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2022-9-27 00:28 發表

老尾最怕死,見到真係核彈打到來佢逃得最快。
唔一定。如果美國以前無發生沖繩事件。蘇聯無發生潛艇核魚雷事件。你係正確。

問題發生過。即系全球核彈發射命令。
美國係下達過架。 如果唔係雙方都有人挺身而出。冒住槍斃個危險抗命。

你我係唔會誕生係世界上咯。

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2022-9-27 13:01 發表

沒有深究, 不過覺得係古仔去美化美軍既人性化"睿智", 亦沒有說出假密令既由來及事後結果

我當然唔知道美軍發射核導彈既程序, 不過唔應該一個"上尉"級就可以置人類於生死呱
呢個唔係古仔。如果講美化左美軍。咁當時古巴危機係雙方。就個幾日。蘇軍一樣有咁樣個英雄人物出來阻止左。蘇軍個邊係潛艇隊政委。
都系下層執行官抗命。
假密令的確係一個迷,最後只不過美軍指揮部一個上校撤職喔。擺明有野。

發射核彈程序以後有機會再講。反正最後一道程序係核彈發射官要對一組密碼。當然有好多呢種發射官。威廉只不過係14組核彈發射隊其中一組。但佢係帶頭先。其他有懷疑個組別隊長響應。
因為個陣美軍無進入一級戰備。威廉就係根據呢個小細節軍例抗命,無進入一級戰備違反程序。

而蘇軍個邊係潛艇受美軍攻擊。按軍令係發射核魚雷反擊。同樣係政委唔肯輸入密碼。反抗艦長命令。

我其實係講:大家唔好以為大國就真系無人夠膽打核彈。事實有好多戰爭狂人曾經試過利用職權空位去嘗試。

引用:
原帖由 paploo 於 2022-10-2 01:03 發表

目前大部分國家視美國爲保障,唔會受一般核威脅。除了美俄核戰。所以大家安於成爲非核國家。但今次爲小小戰場不利就動用核武器,而美國無力以核回擊,即係美國保護傘再冇信用。 結果就係其他地方紛紛發展核武。 日本,南韓,越南,印尼,土耳其,沙地,埃及,德國,澳洲,巴西都有能力及需要。  跟住次一級國家都會打主意。 有一兩件傍身。 越多人有,用嘅機會就越大。
呢樣反而好難。
因為阻止小國擁有核武。唔單只有美國。
聯合國五個揸fit全體都唔想小國有核武。
今日擁有核武個國家。都系5位大佬檯底拆掂數先可以。
金仔例外,印度例外。因為係美國支持左印度有。然後中俄就支持朝鮮有,美國只能退讓,一邊撐一個咯。同時幾個傾過為左制衡印度。大家暗莊過核技術俾巴基斯坦有。
而呢個點解係事實? 因為之前利比亞個卡扎菲傻西。居然09年係聯大公開展示佢從巴基斯坦獲得個核彈設計圖。
上邊全部係簡體中文……
然後卡扎菲公開屌柒大陸暗中過核技術。
你知道係邊個幫手兜住?
美國! 美國聯大代表第一個跳出來解釋:中文係聯大合法全球流通語言。
一份資料上邊使用中文,並唔代表就係大陸出品。因為邊個都可以寫中文
然後大陸代表就咁樣表態:

即系真系幾條大佬拆過數先會有機會俾小國擁有。

而呢單野爆出,導致打卡扎菲個陣。大陸同法國係約好幫歐洲手撤僑,大陸撤曬其他國家人走之後半個鍾,法國空軍即刻到場轟炸,中法配合無間。 美軍俾衛星資料同武器,法軍空襲,中共負責全體撤僑,俄佬斷支援,英國凍結財產。5個揸fit聯手鏟低佢卡扎菲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]