• 瀏覽: 9,404
  • 回覆: 52
「0+3」的新檢疫措施今早6時生效,從海外及台灣抵港人士毋須再於酒店坐疫監,昨日仍在酒店檢疫的8,000多人亦獲提早「放監」。新措施卻無助改變酒店業疫下悲歌,有酒店業界指疫下生意疲弱,只靠做港人宅度假生意、或轉做檢疫酒店來吊命,但檢疫酒店被取消,港人「0+3」鬆綁後亦爭相外遊,宅度假生意料會萎縮,而港府堅持不撤連串防疫禁令,中港更未通關,內地及外國旅客何日再來仍屬未知之數,料本港酒店房價進一步受壓,前景雪上加霜。

算吧,世界輪流轉,過去 2 年半,酒店因隔離酒店或 STAYCATION 而仍勉強維持。
而航空公司、旅行社及航空業有關行業又是食蕪,而家 0+3 可能令呢 D 行業有番生意。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220926-0926_00174_001/酒店業悲哀--何日君再來

問政府賠.

又話0+3可以吸引遊客

乜原來係假架?

之前又話政府唔好,無人做,結果,個個同政府搵著數,現時政府唔做啦,又話

唔係話開放0+3 振興經濟㗎咩。方向日報糸咁吹

引用:
原帖由 ballking118 於 2022-9-26 21:57 發表

又話0+3可以吸引遊客

乜原來係假架?
我係遊客+3就唔嚟啦,仲要篤幾次鼻... 

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2022-9-26 23:22 發表

我係遊客+3就唔嚟啦,仲要篤幾次鼻... 
有人幫你撩鼻屎唔好咩?  

仆街酒店,旺季嘅時候房租加 3-4 倍,賺到笑又唔講,抵死,唔抵可憐,做唔住咪執咗佢啦

東方日報笑了

引用:
原帖由 lpj88 於 2022-9-26 21:55 發表
問政府賠.
賺得多  會唔會主動交額外稅
做生意實賺無賠?

引用:
原帖由 Sleeps2019 於 2022-9-27 00:19 發表

賺得多  會唔會主動交額外稅
做生意實賺無賠?
如果大陸客香港冇主動權,唔通叫大陸陪

再唔需要 STAYCATION 

以前賺果d幾時先清袋呢

還有本地客支持,不想回自己家一兩天,都可住酒店

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]