• 瀏覽: 2,756
  • 回覆: 9
俄羅斯總統普京上周三(21日)就應對烏克蘭「特別軍事行動」頒布局部動員令後,在上周六(24日)簽署新法令,士兵若未經批准下投降、拒絕戰鬥或不遵從命令,可判囚10年;若犯搶劫最高更可監禁15年。烏克蘭總統澤連斯基同日發布片段,以俄語勸喻俄軍投降,稱他們會「受文明對待」,沒有人會知道他們投降的狀況。




澤連斯基應該趁此機會向俄民詳細解釋, 這次俄羅斯國難當前, 罪魁禍首就是普京政權的獨裁統治, 他企圖想恢復沙皇-蘇聯的帝國式霸權主義, 不惜違反聯合國憲章、國際法和西方普世價值, 侵略烏克蘭搶奪領土以擴大帝國版圖, 因此已成為人類公敵, 受國際制裁, 俄民應立即向聯合國秘書長申訴, 正受到普京獨裁政權騎劫參與侵略烏克蘭之戰, 請聯合國立刻出手阻止和拯救。

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/ins/國際/ ... 基勸俄軍投降-稱普京故意「讓人民送死」

[ 本帖最後由 NIK9527 於 2022-9-26 13:45 編輯 ]



開戰果時己聽, 烏黑欄除咗婦女小孩全部男人都要上戰場, 唔聽話就「啪」, 邊個先係「讓人民送死」


條友成日推人上戰場
佢幾時上前線打



我想問有幾多個烏克蘭男人出到境


[隱藏]
戰鬥民族都是會怕死的。 


之前烏克蘭不是殺害向俄軍投降既同胞嗎?


提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-10-6 13:57 發表
投降返去要坐監 😂😂😂

究竟係烏克蘭先係敵國定俄羅斯?

普京已經打輸! 邊有可能投降返到祖國要坐監? 投降敵國都未駛入集中營 你嘅將士唔係願意為你效力 呢場仗就唔駛打 

除時將投降俄軍收編反攻莫斯科
投降返去坐監尚有一線生機, 不投降與烏軍作戰則死路一條



提示: 違規內容已被屏蔽
[隱藏]
100年都無用 如果人地要做逃兵 人都去左西方國家啦 你試下判許智峯一百年 咪一樣哂9氣


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]