• 瀏覽: 4,494
  • 回覆: 13
烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelenskiy)25日表示,烏克蘭已收到美國提供的「國家先進地對空導彈系統」(NASAMS),並向對方致謝。美國早在6月

烏克蘭總統澤連斯基(Volodymyr Zelenskiy)25日表示,烏克蘭已收到美國提供的「國家先進地對空導彈系統」(NASAMS),並向對方致謝。

美國早在6月已宣布向烏克蘭出售NASAMS,這是烏方首次公開承認該系統已到手。

澤連斯基接受美國傳媒訪問時表示:「我們絕對需要美國展示領導能力和向烏克蘭提供防空系統,我想感謝拜登作出的正面決定。但相信我,這遠不夠覆蓋烏克蘭人的民用基建、學校、醫院、大學和民居。」

NASAMS屬中遠程防空飛彈系統,射程達25公里,高度範圍達14至15公里,可對付飛機、無人機或導彈,美國使用此系統保護白宮附近空域。

這相信是烏克蘭首次從西方取得中遠程防空飛彈系統,烏克蘭軍方認為NASAMS是打擊俄羅斯空中威脅的強力武器。
=========================================================================

論常規軍備,俄羅斯同美國根本完全唔同層次,唔怪得開口埋口都話用核武。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/818820/澤連斯基-烏克蘭已接收美國的先進防空系統nasams

點解仲要搵中國溝通??

剩係保護賊人司機直播台😄,佢唔可以死住。

要看俄佬方面如何拆解,老美嘅防空系統正好用嚟測試實戰時的功效,看看可否攔截俄佬嘅高超音速導彈,如果成功,老美就可保國家安全了,這個方案一石二鳥,絕對行得通

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-9-26 11:12 發表
點解仲要搵中國溝通??
中國應在烏東公投上表態支持俄,比D顏色擇連司機睇下

烏東入俄。俄無再打烏的意思了
係睇烏之後點做好

引用:
原帖由 type100q 於 2022-9-26 11:35 發表
烏東入俄。俄無再打烏的意思了
係睇烏之後點做好
建立緩衝區目的已達,又真係唔使再攻烏,不過俄方一定會設法保證緩衝區不被烏奪回,如果雙方未能達成和解協議,則戰火應該不可能平息

如果真的有先進武器,為何不是悄悄地痛擊敵軍,而是公開宣布而讓對手有所防範

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-26 11:41 發表

建立緩衝區目的已達,又真係唔使再攻烏,不過俄方一定會設法保證緩衝區不被烏奪回,如果雙方未能達成和解協議,則戰火應該不可能平息
咁樣攞到烏東,俄仔打算咁落到台。問題係太大咬,其他人都落唔到台點會放過佢。識玩被人覺得打過平手都好做,而家人地焗住開拖,有排玩。

good news

“但相信我,這遠不夠覆蓋烏克蘭人的民用基建、學校、醫院、大學和民居。”

澤連這句說話其實在吊柒老俄普京政權的狼心狗肺, 惡毒到用飛彈轟炸民居和民用設施。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-26 11:22 發表
要看俄佬方面如何拆解,老美嘅防空系統正好用嚟測試實戰時的功效,看看可否攔截俄佬嘅高超音速導彈,如果成功,老美就可保國家安全了,這個方案一石二鳥,絕對行得通
中國應該都要暗中加入戰團啦...依家係最好機會試實戰應用,
只要唔出武器. 支援戰絶對有幫助台海步署.

引用:
原帖由 lubet 於 2022-9-26 11:30 發表

中國應在烏東公投上表態支持俄,比D顏色擇連司機睇下
不會, 中國已說支持聯合國憲章, 尊重獨立主權國的領土不被任何方式的侵佔。

尾國那麼強,為何輸給塔里班?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]