• 瀏覽: 31,687
  • 回覆: 115
+8
港人外流消費
港匯高位,邊有人來港旅遊
首選日韓旅遊
香港。。

開又憂唔開又憂
疫情憂唔疫情又憂
咁憂點解仲要做???

香港係反對之都真係冇錯。

大台有個新聞, 話通知唔到檢疫酒店, 變相要收多佢兩晚房費, 夠係泰國玩一星期

其實會唔會香港人覺得呢三年因為無得旅行, 只係"被迫"留港銷費, 免檢疫回港安排下, 會唔會再在乎班商家點諗....
疫情全世界重新洗牌, 因為無左原本個慣性, 香港而家匯水高租金高, 其實諗諗點減低呢D硬成本重好

3+4就冇事,0+3反而會加劇餐飲業結業同裁員潮??

引用:
原帖由 chaolininin 於 2022-9-26 10:42 發表
放寬又憂,不放寬又憂,不如早些執啦
放寬餐飲業,再推保就業計劃

餐飲業促政府放寬社交距離措施 再推保就業計劃

http://www.hkcd.com/hkcdweb/cont ... ontent_1364764.html

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-9-26 13:58 發表

我就想清零後開內地關。
去年11月安全食飯情境不再😭
而家政府一味族寬入境客,本地就一味叫你打針去堂食確診後死返屋企等,要人混合免疫,但完全無視長新冠。
為咗餐飯,無咗味覺,抵咩?
接種疫苗率低,就唔使諗內地會開關畀香港
最重要係老人與幼童,佢哋抵抗力低,內地係主要睇呢個數據。
成年人好多打咗針都無乜重症

引用:
原帖由 chaolininin 於 2022-9-26 10:42 發表
放寬又憂,不放寬又憂,不如早些執啦
飲食業一向無良,冇疫情時都經常執笠,一攢到錢就執笠,錢就董事用各用方法袋落自己袋,但就唔付供應商錢,有的連薪金都唔付。

跟住用其他名重新開一間

想點呀? 

今屆特首官員個個做實事,快狠準

冚加零,死L硬

引用:
原帖由 jack2015 於 2022-9-26 14:29 發表

接種疫苗率低,就唔使諗內地會開關畀香港
最重要係老人與幼童,佢哋抵抗力低,內地係主要睇呢個數據。
成年人好多打咗針都無乜重症
內地從來無講過通關同接種率有關,澳門未有疫苗前就同內地免檢通關,唔好再亂定目標,舊年有條件傾通關都係10-11月清零咗兩個幾月。內地都無迫針,亦無強制第3針,唔好再作文。而且講2針接種率香港之前係高過澳門,係咪因為接種率而無得通關,隔離埠有辦你睇。

做唔住咪執鳩左佢囉

最緊要政府有補貼。

其實拖死香港的最大元兇=樓價和相關行業。
一個地盤雜工萬七八,  似樣小小的工人3萬月, 所有其他行業只能夠降低質素+加價去生存。
香港必須重新定位(不可以再做買版角色)再來一次大經濟調整, 踏實再上路吧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]