• 瀏覽: 43,793
  • 回覆: 229
+7
引用:
原帖由 starr 於 2022-9-26 10:05 發表

就算完全躺平0+0,你知唔知港元升左幾多? 主要遊客來自邊度?
本來跟內地防疫,令內地來港縮短隔離期最乎合香港利益,搵錢防疫兩不誤
偏偏香港買辦集團就係奶西,死路一條都要跟美西
奶西就益大集團,但保持到國際形象,因外國客/貨品通過香港方便進入內地。
通內關就益普通市民,外國客/貨品就只會通過廣州/上海等對外的關口進入內地,香港就只得內地澳門客。
香港係西方經濟體系,小市民的生死係好輕

引用:
原帖由 starr 於 2022-9-26 10:05 發表

就算完全躺平0+0,你知唔知港元升左幾多? 主要遊客來自邊度?
本來跟內地防疫,令內地來港縮短隔離期最乎合香港利益,搵錢防疫兩不誤
偏偏香港買辦集團就係奶西,死路一條都要跟美西
你估你親內地 人地俾你入咩

幾十年前乳鴿最出名,
後來多咗大陸客D野就麻麻地,
而且對客人態度都差咗,
呢家無晒大陸客嚟,
本地客凡唔多去,唔執有鬼啦~

希望快啲可以0+0, 堅持

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2022-9-26 09:37 發表
新冠疫情重創本港經濟,不少具香港特色的百年老店排隊結業,令人唏噓;近日政府雖放寬入境至「0+3」,但仍難吸引旅客到港,更...

仲用東方之珠來形容香港?厘個稱 ...
佢唔識變通啫,改為情趣炮房,咪執到笑囉。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-26 09:39 發表
港人成日話唔駛旅客,塘水滾塘魚都掂,仲話自己經濟自己救 
依D係曱甴自吹啫!

引用:
原帖由 封無可封 於 2022-9-26 09:52 發表

邊個講架?
曱甴同文煮派

全速開放
全港業界同一陣線

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-9-26 09:39 發表
港人成日話唔駛旅客,塘水滾塘魚都掂,仲話自己經濟自己救 
其實即係用自己的積蓄,冇得賺出面人的錢經濟怎可能有增長

部左吧!  買地起公屋。

引用:
原帖由 ABBA9999 於 2022-9-26 09:37 發表
新冠疫情重創本港經濟,不少具香港特色的百年老店排隊結業,令人唏噓;近日政府雖放寬入境至「0+3」,但仍難吸引旅客到港,更...

出品同價錢不相符,
又吊腳,試過就知笨九七。

引用:
原帖由 LG02 於 2022-9-26 11:26 發表

曱甴同文煮派
班友全部死到直

引用:

最后一次吃10年前,雞粥竟然用米糊沖水煮
龍華酒店結業100% 不可惜。。。反而有點幸災樂禍

引用:

係間野唔轉變姐,疫情下,好多餐廳都可以好生意。

香港餐飲點都平過美加及歐洲餐飲,只是防疫鬆D,會有鬼佬來香港旅行的!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]