• 瀏覽: 51,723
  • 回覆: 20
  • 追帖: 3
+3
當日佢唔係香港, 當然話共赴黃泉, 但係今日佢做呢個位, 在其位, 謀其政, 對於政府嚟講, 躺平同共存係最好做, 最簡單, 可以乜都唔做, 乜都唔理, 就好似而家咁,感染嚴重嘅市民, 就送去醫院, 死嘅死, 唔係咁嚴重嘅, 送晒去隔離, 死嘅又唔係高官, 隔離失去自由嘅, 亦唔係高官, 但係躺平同共存, 高官就可以做小好多嘢, 煩小好多, 所以今日的我打到昨日的我, 好正常, 呢的就係人性。

引用:
原帖由 coffeeswl2521 於 2022-9-25 15:34 發表

我認為你應該去一下街市問一問淋病毒蛾就有答案吧???
林鄭已經係上一屆, 係過去式, 而家邊個揸莊, 成檔嘢都係屬於佢, 佢就有責任去作出承擔, 唔係使乜比個官佢做呀。

引用:
原帖由 coffeeswl2521 於 2022-9-25 16:10 發表

不過壇【蘇州屎】系佢在位時帶落黎今屆政府咖嘛不是嗎???
如果要咁計, 新班接任果陣每日確診二千幾, 但係新班子接任後, 確疹由二千幾升到過萬, 新班子做過的乜嘢? 除左放寬去幫仆街商家佬XX, 其他乜都冇做.同埋而家某的高官開始語無倫次, 剛剛睇新聞, 啊共赴黃泉話就算共存, 都唔係躺平, 咁即係點? 係咪係好似而家咁, 求其搵幾廿棟大廈做強檢扮抗疫, 咁就叫做唔躺平? 香港有呢的傭官, 算吧啦。

引用:
原帖由 lam1975 於 2022-9-25 17:04 發表

下? 加下係啲商家, 傳媒......日日吊話開關喎。
所以呢的仆街商家同傳媒, 絕對係共存嘅幫兇。

引用:
原帖由 波濤宇宙的貓奴 於 2022-9-25 19:13 發表

這就是動態,不是一成不變!
所以佢係內地果陣, 當時係上屆政府, 唔關佢事, 佢咪話共赴黃泉囉。而家到佢上場, 要佢做喎, 大佬, 躺平同共存, 可以做小幾多嘢, 理小幾多嘢。講真, 有邊個返工想做嘢㗎, 個個返工都係想舒服㗎啦, 正如師兄話齋, 做人唔係一成不變, 在其位, 謀其政, 唔同崗位, 做唔同嘅嘢, 有唔同嘅方向, 正常㗎, 返工梗係越小工作量就越好喇, 明嘅。

引用:
原帖由 nelsonhui909 於 2022-9-25 23:16 發表

吓?共存叫做少啲野? 好似係要揀共存先要做多啲嘢喎?今年庫房赤字1000 憶丫!周街都係結業吉鋪失業率高! 搞返好經濟大把野做ga , 咪玩
搞經濟? 呢樣就真係政府自己攞嚟搞啦, 而家香港說係咁, 做生意, 一定要賺, 係賺小的都唔開心, 唔中意, 所以成班仆街商定佬就成日出嚟嘈。仆街商家佬賺到錢, 就佢地自己袋, 同埋只會諗點樣交小的稅, 自己做生意唔掂就搵政府幫?咁仆街商家佬賺到錢果陣, 又會唔會主動交多的稅比政府? 最好笑就係有的窮L, 仲走去學人講經濟, 講真, 仆街商家佬賺到錢, 唔會分比小市民㗎, 佢地只會諗點樣賺到盡, 加價就有份, 的窮L學人講經濟, 不如顧掂自己份工, 顧掂自己屋企先啦, 經濟, 唔係小市民層面去講㗎, 小市民顧掂自己, 已經好L叻啦, 講經濟, 唔好笑死人啦。😆😆😆

引用:
原帖由 nomorecovid 於 2022-9-26 04:00 發表

全世界就只有中港澳最驚死,口罩,打針,紅黃。星,日,韓就笑到碌地。
所以日本先前都爆到七彩囉, 咁又係, 香港人, 最唔驚死, 最緊要有得去日本, 返鄉下嘛, 明嘅。😆😆😆

引用:
原帖由 H4466 於 2022-9-26 08:06 發表

繼續現有狀態生活對你有無影響
政府不斷放寬跪低幫仆街商家佬XX, 中門大開迎入病毒, 增加市民感染風險, 咁你話對一的著重健康嘅市民, 有冇影響?

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2022-9-26 09:05 發表

盧寵戊太水,低能過
高永文、沈祖堯、高拔陞都好過佢。
佢只系管過一間醫院,跟笑恥差不多。
一個當年比班濕X學生搞到要出跌低呢一招, 你話呢個人會有幾叻? 😆😆😆

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-9-26 09:32 發表

2022年啦
仲提清零
你荷包同政府個庫房就真係清零啦
我個荷包仲有幾十文, 夠買今日個飯盒, 未清零, 庫房清零? 你咁清楚, 你入庫房睇過? 咁我睇你一定係高官啦, 高官回覆我個留言, 真係榮幸。😆😆😆

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-9-26 09:51 發表

睇下新聞啦
下年赤字過千億呀
就算過千億咁又點? 你同我可以做到的乜嘢? 身為小市民, 顧掂自己份工, 自己個身體同自己個家庭先啦, 呢的嘢, 唔係小市民層面去講㗎。

引用:
原帖由 bike123 於 2022-9-26 10:23 發表

錯晒 香港最好做的工就系以前長毛果份 發洩下鬧下人甩幾條蕉皮被人趕出去 然后去嘆茶 人工一蚊都冇小
呢的工梗係好做啦, 講開又講, 以為冇晒長毛, 腦癌人, 基佬全, 呢的仆街, 就會好好多, 點知都係一樣。就講返疫情, 上一屆, 班議員個個係咁話林鄭抗疫不力, 日日出嚟鬧咁滯, 不過, 就算林鄭點差都好, 佢眼見疫情上升, 都會收緊社交距離人數, 禁止夜晚堂食, 停課, 關閉表列處所等去嘗試控制疫情, 今屆政府, 眼見疫情由接任期間二千幾, 升到過萬, 都係放寬再放寬, 乜都唔做, 乜都唔理, 但係先前嘈得最大聲班議員, 尤其是一個男KOL議員, 直頭聲都唔敢聲, 但係上屆佢就嘈得最大聲, 呢的擺明就係對人而唔係對事, 其實呢的位, 換邊個上去, 都係一9樣。

引用:
原帖由 波濤宇宙的貓奴 於 2022-9-26 12:28 發表

蒙仔,你知唔知當時學生會那班爛仔學生幾咁暴力呀,有恃無恐,無法無天,因會議室外面有余藥薇,梁家傑等一堆當時得令嘅霸王,重要夾埋生菓日報這個抹克機器作全力支持,馮敬恩班友悪哂大哂,推你一野算係咁喇,港大校長馬飛森,直情赫能到唔撈,話未試過人身安全受到咁大嘅危險,連年薪六百萬都唔滯!你真係唔知啶,不分青紅皂白去底毀盧醫生!
呢班靚仔咪得把聲, 唔通佢地真係敢係大學裏面殺人? 只要你硬過佢, 好似鄧炳強咁, 呢班人咪一樣要收檔。當然, 每個人嘅能力唔同, 冇guts嘅, 當然會選擇消極逃避, 正如當日曱甴客圍警總, 衝擊立法會, 當時嘅保安局局長一樣消極面對, 最後咪做到班曱甴客大晒囉, 到鄧炳強上場, 呢班曱甴客咪即刻收晒皮。有的嘢, 係睇自己點做, 敢唔敢去面對, 正如佢係內地, 當時係上屆政府, 就大大聲講共赴黃泉, 因為唔關佢事嘛, 到而家佢坐呢個位, 就當堂唔同晒 , 因為個位置已經改變左, 不過就真係好肉酸, 都係果句, 算吧啦。😆😆😆

引用:
原帖由 nelsonhui909 於 2022-9-26 13:44 發表

笑咗、「不如顧掂自己份工」。但係你老闆頂吾住結業你點顧?😂除非你係鐵飯碗
我已經退左休, 退休前做好晒部署, 擺好晒位, 而家已經唔使返工, 所以的老闆賺大錢又好, 結業又好, 都唔關我事, 反而健康就係自己嘅, 條數就係咁簡單。

引用:
原帖由 黃絲護士的男友 於 2022-9-26 14:56 發表

又一名自私L
自私? 我想問下你, 果的仆街商家佬賺到錢, 佢地會分一份比你? 政府因為放寬檢疫政策跪低幫仆街商家佬XX, 令到小市民受到感染, 的仆街商家佬會唔會賠償返比個市民? 錢就班仆街商家佬袋, 感染風險就小市民承受, 究竟邊個先係真正自私呀? 😆😆😆

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]