• 瀏覽: 20,859
  • 回覆: 12
引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-9-24 19:37 發表

香港只佔國內gnp百分之2微不足道但香港人身上病毒可以令國內市民短期大量感染,反而有損國內經濟和人命傷亡
只怪廣東省無即場一口拒絕李家超逆隔離建議

依家條0+3,肯傾嗰個都係傻,反正大家咁高咁大,使乜俾面

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2022-9-24 19:49 發表

香港根本浪費時間,安心出行數年來都是靠自律
但係廣東省唔夠膽即場一口拒絕,只敢整工作小姐拖時間

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-24 19:50 發表

廣東省官員早斷絕來往,只係港燦擺人上枱
但係廣東省有種的話上次傾就即場一口拒絕逆隔離,唔係搞乜野工作小姐拖時間

反正省同特區係同級,無需俾面

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-24 21:03 發表

逆隔離不佔用深圳資源,他日過關一樣跟足大陸標準就可以。
問題係深圳無法保證香港隔離係符合深圳標準,保證無問題,尤其是0+3後

到時深圳出事,落台的仍然係深圳官員,香港做得幾差一樣不會被追責

呢樣係廣東省所擔心的

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-24 21:05 發表

深圳若死十個,全部官員押入大牢
所以點可能逆隔離

深圳隔離,出事無得怨
香港隔離,深圳只會硬食香港死貓

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-24 21:54 發表

所以這跟林奠話免檢通關一樣都係鳩吹…也就不了了之
但係廣東省無膽一口拒絕呢?,佢哋夠膽對住李家超講:"傾?傾你老味,收皮啦"

點解仲要浪費時間搞工作小組傾

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-24 21:58 發表

同內地通關, 我都想, 不過只係夢想, 上次香港已經跣左深圳一鑊, 再加上而家香港消極敷衍式扮抗疫, 內地點會同香港好似疫情前咁通關? 真係諗都唔使諗。
但係深圳擺唔出強硬態度一口拒絕呢

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-24 22:10 發表

有時的嘢, 大家大個人, 又唔使做到咁盡嘅, 大家傾得幾轉, 人地係咁帶佢遊花園, 到時佢自己都知乜事啦, 同埋佢又話同人傾過, 咁傾成點? 傾到的乜出嚟? 佢自己講唔講得出?
問題係依家邊個求邊個,深圳俾香港踩住頭上,有乜野面仲要俾香港?

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-24 22:12 發表

根本不可能通關。全國防疫三年民間已有共識,如放港燦上去爆疫,中央怎向地方國人交代?
既然係共識點解唔即場拒絕

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-9-24 22:24 發表

大陸官員有文化修養吧…
費事屌啲港燦
連賀一誠都敢串香港
廣東省體量比澳門大,居然連向香港say no 都唔敢

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-9-25 11:00 發表
事到如今,其實好多嘢不言而喻.

要實行全民檢驗/甚至是封城,香港人系無心無力的,這是個關乎管治/信念/能力的問題,即使再耗另一個三年,情況大致一樣.即使中央好想幫香港根治管治問題,奈何香港人不能/不肯學好這一招,當日後再遇上重大事故時,澳門已掌握到當中技巧,而香港就只會像外國人一般到處責罵,進退失據,拖累別人.

疫情當然會有退下來的一日,但本領沒提升,甚至本末倒置地責備人家嚴格,這是過份崇洋的 ...
咁中央就應該插手,下屬失職,上級有監督責任,出手糾正,依家中央就用一國兩制做擋箭牌為自己卸鍋

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-9-25 13:09 發表

人地都唔使同香港say no, 人地只係當佢傻仔咁玩, 係咁帶佢遊花園, 已經夠過癮, 條傻佬成日話同人傾, 傾左的乜嘢, 傾成點, 有我乜進展, 完全都唔見佢提, 嘥氣啦。
香港背後有韓正,韓正出句聲叫廣東省同香港傾,廣東省咪又要死死地氣咁傾

你估廣東條氣又會順?係,廣東擺明玩緊香港响度拉布,但唔似得澳門咁敢講兩句串下香港

引用:
原帖由 williamsze31 於 2022-9-25 13:49 發表

中央直接出手,班人又會話違反一國兩制.

小弟相信,中央系希望特區政府可自行解決自生的問題.若欠缺了這份動員力/親和力,所謂港人治港也是自欺欺人吧.
中央出手不等如違反一國兩制
中央對香港有監督權,中央完全有權插手香港事務

中央不插手,先係放棄香港管治權,變相容許香港獨立

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]