• 瀏覽: 47,997
  • 回覆: 6
+19
波斯應世俗化,只有世俗化才是Hyundaized 國家

引用:
原帖由 曲明 於 2022-9-24 20:25 發表
其實伊朗係少數中東國家保持高度開放網絡的地方,上youtube用gmail咩都得,但換來嘅成本就係受到演算法推銷的文化為年青一代洗腦,跟香港一樣,要搞黃色革命,借一兩件似事而非嘅事煲大佢,真正嘅事實冇人會CARE,就像新屋嶺,太子,元朗,爆眼,科大周,只要搞事果班繼續煲,佢地就借題發揮集結燒嘢食搞破壞,最後就係迫係開第一槍,成個局就會升級到革命
這就是人民有信仰,國家無力量,民族無希望

引用:
原帖由 雨中存在了盡頭 於 2022-9-24 23:00 發表

伊朗真係唔抵幫,好多嘢都係自己攞嚟,擺脫唔到美狗就一世在內戰中渡過
本來好地地當「海灣憲兵」,卻反動地搞政教合一——政教合一的不是Hyundaization國家

革命(其實是反革命)後翌年鄰國巴比倫就「解放」波斯,正所謂得道者多助,世界上主流國家支持巴比倫,巴比倫空軍用幻象F1和我國的轟六,而波斯顯得失道者寡助,當然有些像我國食兩家茶禮。

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-25 00:09 發表
雖然我反對帶頭巾及打壓某一性別嘅制度
但呢單明顯係顏革
如果推翻現政府,可以想像又係一輪長達幾十年嘅混亂
波斯在1979年宗教革命的是反革命,因為倒退到政教合一,翌年的戰爭巴比倫多助證明世俗國家才是王道

當年小布珠夾更把兩伊和北韓拉成「邪惡軸心」是硬膠,我去過朝鮮,在首都機場check-in時見到隊伍中有拎波斯國徽信件的人,應該是為公事而來。而朝鮮不但不邪惡,有了主體思想指導下成為人類命運共同共同體的核心之一

引用:
原帖由 dhj 於 2022-9-25 00:25 發表

仲要踢 Elon Musk 出埋香港先得
連同所有Teslun

引用:
原帖由 浪里個狼 於 2022-9-25 07:36 發表

好似韓國話
現代=Hyundai
使其**化=ization
已**化=ized

因此現代化應為Hyundaization宗教絕對不應干政

引用:
原帖由 pato 於 2022-9-25 09:05 發表

唔該識下歷史,伊朗有西方民主選舉的政權,而呢個選舉係當年伊朗學生推翻獨裁者巴列維而產生直至現在。巴列維係美國盟友,一個推翻美國獨裁者盟友既伊朗政權自此就比美國封左做邪惡軸心國家。

伊朗,有得選國會議會同總統係邪惡軸心
沙特,仲行緊君主制,無西式民主社會既就美國盟友。

結果,所謂民唔叫主,獨唔獨裁,在國際輿論界別只係美國說了算。而美國作為國家,以專制獨裁統治全球,一唔聽佢話或者軍事經濟政治影響 ...
波斯最錯就是宗教化,政教合一比君主制(包括君主立憲)更落後反動的東西,因為宗教在政治上只會左手左腳,約束社會主發展。

70年代波斯京城

當年小布薯把波斯+巴比倫+高麗成為邪惡軸心是硬膠,去過朝鮮後,證明港台買的西方紀錄片如under the sun 是9up,不過去波斯太貴。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]