• 瀏覽: 26,157
  • 回覆: 101
+8
引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-26 06:57 發表

香港文化業, 特別電影業曾經係全球第二大, 廣播全球, 對現今亞洲到荷里活電影文化都有影響力,
中國現時除左係世界廉價工廠之外有咩地位? 不斷被西方追打, 亂入台灣省搞到共匪7出國際, MADE IN CHINA=低質同打壓強國人民出名之外, 有咩"地位"?

共匪既中國令人類嘔心, 累到外國華人比人鄙視毆打就有,令到強國人逃忙到全球各地就有,
你以為係幾百年前,有創意創新,亞洲人黎 ...
made in china 沒威脅,做咩要打壓華為?

限制光刻機出口??中國只可以制造低端芯片,沒技術制造高端芯片,做咩限制光刻機呢?

這世界70%稀土

80%畜電池,太陽能硅板都系中國制造出口,特斯拉都是用中國寧德的鋰電池

美軍F35上面都用中國制造零件,講到中國制造甘差,當初為何採購??幾千萬美金的飛機也貪圖便宜??

你知道美國造軍艦船廠的吊裝龍門架也是上海振華重機的嗎??美國70%港口和船廠的龍門架都是振華重機,沒中國的龍門架,美國制造軍艦都困難

現在中國出口的數控機床已經占了全世界70%份額,以為大陸還是以前車衣,造鞋?中國的衣車都踢走了日本仔,占領80%,沒中國衣車,你用咩車衣服?
所以你知道為何衣服廠搬了甘多去越南,但中國的出口還系甘勁,因為中國要出口衣車去越南讓他們可以車衣,要出口運貨的貨車去越南,要出口起廠的水泥,建廠的鋼鐵和電線,這個世界變緊好耐了,還停留在10幾年前思維,蒙蒙地

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-26 20:14 發表

made in china 沒威脅,做咩要打壓華為?

限制光刻機出口??中國只可以制造低端芯片,沒技術制造高端芯片,做咩限制光刻機呢?

這世界70%稀土

80%畜電池,太陽能硅板都系中國制造出口,特斯拉都是用中國寧德的鋰電池

美軍F35上面都用中國制造零件,講到中國制造甘差,當初為何採購??幾千萬美金的飛機也貪圖便宜??

你知道美國造軍艦船廠的吊裝龍門架也是上海振華重機的嗎??美 ...
地位晤等同有咩出口, 你講來講去中國就係廉價出口國, 同有D 科技令美國怕會被追過, 但地位就一個蝦自己人就勁, 對外就軟既縮頭烏龜,

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-26 21:37 發表

你腦子真的是缺根筋!
要么是沒腦子
要么就是真的是殖人

你不懂的一個自尊自愛
自強不息的民族的感受!
與你沒有什么可說的!
言盡于此!
中華民族當然自強不息, 但共匪就係利用華人任勞任怨既特點, 不斷宰割強國人, 不斷剝削,
搶奪平民錢財同自我發光既能力, 要人民靠共產黨才能發光, 要跟從共產黨指定既一帶一路, 耗盡人民既財產, 拖垮強國人民文化上發揚光大能力, 左禁右禁, 一個清零, 扼殺幾多中企小本商戶同小市民財產, 不斷拖平民後腳, 令到只有共匪自己友好圈子既關係戶才能發光發亮,  平民被宰割不斷被打壓, 只能寄望共匪帶來光榮...自己無能力站起

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-26 22:39 發表

中華民族當然自強不息, 但共匪就係利用華人任勞任怨既特點, 不斷宰割強國人, 不斷剝削,
搶奪平民錢財同自我發光既能力, 要人民靠共產黨才能發光, 要跟從共產黨指定既一帶一路, 耗盡人民既財產, 拖垮強國人民文化上發揚光大能力, 左禁右禁, 一個清零, 扼殺幾多中企小本商戶同小市民財產, 不斷拖平民後腳, 令到只有共匪自己友好圈子既關係戶才能發光發亮,  平民被宰割不斷被打壓, 只能寄望共 ...
咩自己,咩共匪。這樣搞二元對立,強行拆解,在大陸沒咩市場,你這宣傳口徑,也不知道誰會聽你發up風和認同你

不存在咩共匪光榮,其他人背剝削,因為都是中國人,你要這樣拆散講。國內沒人會甘想,都覺得自己有份參與

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-27 00:34 發表

咩自己,咩共匪。這樣搞二元對立,強行拆解,在大陸沒咩市場,你這宣傳口徑,也不知道誰會聽你發up風和認同你

不存在咩共匪光榮,其他人背剝削,因為都是中國人,你要這樣拆散講。國內沒人會甘想,都覺得自己有份參與
呢D就係強國豬同年青人既分別, 強國老人將自我價值依附於民族家族, 家族民族只要表面風光, 裡面悲慘都值得....
根本就一個自卑到變態既民族
理性既年輕香港會認為點解政府咁風光, 吹到咁勁咁富, 但人民出100%力卻冇一同富裕, 內地躺平年輕人一樣係同類思想,
國家風光, 財團大賺, 大家都係社會一部分, 我都應該分一杯羹, 冇理由我人工繼續被壓, 福利繼續冇, 但我卻要付出更多, 要學歷更高, 供樓負擔更多, 只有權貴向上, 國家表面風光, 平民卻折墮...
你呢D 就係上一代,  覺得犧牲係美德既強國思想...
好似個D 為個老公可以犧牲一切, 見到老公成功自己就好有成就感既傻女人,
男人大洗, 老婆節儉, 最後 比老公一腳踢開換個年輕大波, 好聽就係偉大, 直接D講就係蠢,  靠他人叨光, 實際只有他人得益,  不求共同實質進退, 其實就係一個傻人

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-27 01:10 發表

呢D就係強國豬同年青人既分別, 強國老人將自我價值依附於民族家族, 家族民族只要表面風光, 裡面悲慘都值得....
根本就一個自卑到變態既民族
理性既年輕香港會認為點解政府咁風光, 吹到咁勁咁富, 但人民出100%力卻冇一同富裕, 內地躺平年輕人一樣係同類思想,
國家風光, 財團大賺, 大家都係社會一部分, 我都應該分一杯羹, 冇理由我人工繼續被壓, 福利繼續冇, ...
你講甘多廢話

我不如我兩張圖

你覺得共產黨高支持率系老作??

引用:
原帖由 motivate 於 2022-9-26 21:37 發表

你腦子真的是缺根筋!
要么是沒腦子
要么就是真的是殖人

你不懂的一個自尊自愛
自強不息的民族的感受!
與你沒有什么可說的!
言盡于此!

老美百幾年前定出的的國策:教育了一班上層中國人接受了他們的文化和價值觀去影響/治理平民,老美就可以收割中國。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-27 00:34 發表

西人文化就是一神(絕對真理)+二元對立。我中華文化的二元是陰陽、強調的是互補及調和。西毛不知中華文明,只以為西人贏了幾百年就認為西人掌握了絕對真理。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-27 07:58 發表

你講甘多廢話

我不如我兩張圖

你覺得共產黨高支持率系老作??

你個D 表得啖笑, 北京2154萬人, 400萬"家庭"年收入30萬晤係咩咁光榮既事, 一家可能兩人三人工作, 每個月每人萬幾銀,  
如果睇單人月薪, 過2萬得7%,  呢個仲要係北京...
2022年北京市薪資水平報告         
https://salarycalculator.*****/report/北京

中國中等收入, 連鄰國俄羅斯 , 哈薩克斯坦 都不如, 又話富強, 人均GDP高過人地, 點解收入會低過人, 咁係哈薩克斯坦比強國富強定係中國富強富晤到去平民?
https://news.gallup.com/poll/166211/worldwide-median-household-income-000.aspx

強國人比共匪宰割幾十年, 食樹皮年代到今日一向都支持共匪, 根本就係一班奴才, 不過個問題就係香港人晤習慣做賤骨頭

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-9-27 08:55 發表

西人文化就是一神(絕對真理)+二元對立。我中華文化的二元是陰陽、強調的是互補及調和。西毛不知中華文明,只以為西人贏了幾百年就認為西人掌握了絕對真理。
他們一不了解中國文化

二沒能力在國內打贏輿論戰

中國現在的強大,也不是美國靠一兩個錯誤,就能抓住的,因為中國容錯率很高,做錯了,糾正就是,例如防疫措施,不斷改進,從防疫就知道中國社會組織能力高過歐美,歐美根本好難指揮,但中國防疫步調一致

現在跟美國經濟強力綁定,要中國經濟衰,美國一起衰嗎?

顏色革命用在小國可以,用在中國這種高科技,網絡技術,大數據,人工智能和美國一樣發達的國家,沒成功機會。因為事件發酵不起來,太容易扑滅事件炒作

還是那句話,中國的國力到現在美國的這些網軍只是浪費錢,用對付西方小國一套對付中國,哈哈

王毅都話,美國要認清自身定位,不要有偏差,已經不是以前為所欲為的年代,你科技,軍事,經濟都壓唔贏中國,搞這些老一套認知戰,真的可以?

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-27 09:23 發表

你個D 表得啖笑, 北京2154萬人, 400萬"家庭"年收入30萬晤係咩咁光榮既事, 一家可能兩人三人工作, 每個月每人萬幾銀,  
如果睇單人月薪, 過2萬得7%,  呢個仲要係北京...
2022年北京市薪資水平報告         
https://salarycalculator.*****/report/北京

中國中 ...
萬幾好低??台北自己調查都系6萬幾台幣,一樣系萬幾,其實平均得4萬幾,10000人民幣,你唔講下台灣??

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-27 09:32 發表

萬幾好低??台北自己調查都系6萬幾台幣,一樣系萬幾,其實平均得4萬幾,10000人民幣,你唔講下台灣??
萬幾晤係講緊普通中等收入強國人, 係講緊最高收入個堆人, 仲要係物價樓價最高既北京!
北京中等收入6906詐
生活指數, 台北仲要比北京低
https://livingcost.org/cost/beijing/taipei

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2022-9-27 09:41 發表

萬幾晤係講緊普通中等收入強國人, 係講緊最高收入個堆人, 仲要係物價樓價最高既北京!
北京中等收入6906詐
生活指數, 台北仲要比北京低
https://livingcost.org/cost/beijing/taipei

你自己寫 400萬個家庭,1000幾萬人了,還少?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-27 10:05 發表

你自己寫 400萬個家庭,1000幾萬人了,還少?
你果個表有待確認真實性, 統計數據人均收入6900, 過20000只有7%, 何來咁多人40萬收入?
捉錯字都改變晤到中國富強係富比權貴既現實