• 瀏覽: 20,826
  • 回覆: 168
引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:14 發表
陷入財困的海洋公園後獲政府泵水逾百億元填氹及協助轉型,但發展大計卻再次碰壁。海洋公園「重生方案」的核心、山下零售飲食娛樂商業區計劃日前流標,海洋公園主席龐建貽昨日表示,對流標結果不感意外,因本港疫情打亂了計劃,投資者對策略較為審慎,他有信心下次成功招標。不過,重新招標勢拖延公園重生計劃,立法會議員陳家珮亦稱對流標結果不感驚訝,有關商業計劃屬綑綁式、投資龐大,疫情下難有機構願意投資。她又指政府的「躍 ...
累人累物,快的執著佢,起樓最實際。

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-9-24 08:25 發表
蝕錢生意邊個做 ? 
大把  郵輪碼頭啦  高鐵啦 三跑啦   xxxxxxxx  etc

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:29 發表

有高鐵同磁浮列車

正所謂:
High tech High野
Low tech 撈野
乜高鐵 係要黎賺錢架咩? 不如用公屋賺錢啦,香港有百五萬間吧⋯⋯公厠又要不要賺錢?

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:08 發表

你同啲反中漢奸解釋,會唔會浪費時間?
明白!如果中國任何城市或者地方,冇高鐵站即係唔可以通全國。

引用:
原帖由 天無眼 於 2022-9-24 08:51 發表
將蘭桂芳搬去佢個夜市😄
地理性質唔係嗰樣嘢!

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-24 08:51 發表
本地疫情一日未平, 投資多少仍是石沉大海!
就算疫情平定都未必有咁多人再去海洋公園,你諗下你去過幾多次海洋公園?

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-9-24 08:52 發表
搵內地啲財閥啦, 實會有興趣.
佢每年約開支好似天文數字,呢個係無底深潭,冇人會做蝕本生意。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 10:58 發表

明白!如果中國任何城市或者地方,冇高鐵站即係唔可以通全國。
香港一班黃人,就係想同內地分離,唔係點會反對高鐵

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-24 09:06 發表
既然光輝不再,政府好應該考慮下執左海洋公園,原有土地建公屋,咁大塊地,應該可能安置到十萬人居住。
全中!留返部分地方起公園俾市民參觀。

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 09:08 發表

點解你嘅思維只係建公屋?
除咗喺公園同公屋,另外都可以拍賣貴重地皮。

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022-9-24 09:12 發表
如果改為起方艙仲吸引
香港已經有足夠,你係咪想去住下?

海洋公園應該要搬去大嶼山,黃竹坑原址改為大型住宅項目。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:00 發表

佢每年約開支好似天文數字,呢個係無底深潭,冇人會做蝕本生意。
要等同內陸通咗關, 或者會有返啲起色.

做遊客生意 要有當地特色

環顧四同亞洲

幾乎只有香港就無哂無街邊檔

官商勾結嘅地產 靠炒賣泡沫推經濟
能維持幾耐??
今年三萬一呎 後年五萬弓呎 十年後十萬一呎
咁真係咁好??無止境的地獄輪迴??
普羅人工能追到??

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 11:02 發表

香港已經有足夠,你係咪想去住下?
唔似得其他山旯旮方艙,呢度鄰近海洋公園,有 staycation 概念

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]