• 瀏覽: 48,689
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
+36
引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:04 發表
教育局本周三發布《少年中國說》賀國慶音樂錄像,片中有學生戴著口罩吹奏樂器,在網上掀熱議。教育局今(23日)發表「政策正面睇」文章,稱有部分人士於網上發表不當言論,並肆意嘲笑及醜化,局方形容是「超越社會的道德底線」,指相關人士遣詞用字及言論背後的用心實完全無關言論自由,並予以強烈譴責,希望相關人士明白網絡欺凌的嚴重性,立即停止相關行為,局方將保留追究權利。

...
樓主自己出貼唔睇內文?
演奏家專用口罩,有乜好嘲笑?
你網上嘲笑欺凌就得,人哋唔可以法律解決?說好的法治呢?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:35 發表

香港係言論自由, 有人認為咁樣唔好, 呢個亦係佢地嘅意見
其實何謂欺凌? 講句說話唔啱聽就係欺凌?
咁樣藍鬧黃, 黃鬧藍 都一樣係欺凌喎!
你有睇過點講?又點知唔係欺凌?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:56 發表

要追究都係當事人追究唔係政府
政府咁講就有壓倒言論自由嘅感覺
你幾時見到政府代人告誹謗?
教育局係做乜㗎?學生被欺凌,教育局唔應該保護學生?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:54 發表

明唔明作為官員講呢d說話就有畀人壓制言論自由嘅感覺!
要追究都係果兩個妹妹追究啦! 政府唔應該講呢d說話!
唔覺,滿意未?
你有子女未?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 07:08 發表

咁耐以來都係頭一次聽到話有人畀人鬧而政府要追究喎, 香港政府幾時變得咁積極呀? 想壓制言論自由?
就算要追究都係協助當事人追究唔係政府去追究
你有子女未?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 07:10 發表

講講下又幾咗呢d自我感受!?
E+係講政府應唔應該講呢d說話喎!
無子女嘅,行L開啦!

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 07:16 發表

乜嘢叫公正持平, 啱就啱, 錯就錯, 同有無子女有乜關系?
要保護自己子女反而要教導佢點樣面對呢d網上言論唔係將佢地關起象牙塔之內
無子女嘅,死L開!

引用:
原帖由 marcominnie 於 2022-9-24 07:42 發表
香港真係有病
笑都唔比
以前周星馳啲戲都係笑人為樂
輕鬆下啦香港人
做乜我哋反對你大三罷唔得?反對你哋黑暴又會被你哋打?

引用:
原帖由 fantasticfour 於 2022-9-24 07:48 發表

小的應該是規定,不應該對兩個小朋友,而家世界上好多人對別人網上欺凌,要求俾人欺凌嘅人反抗,但係唔俾其他人幫手,其實這好像有問題,不是嗎?
我們成日都說,如果你發現有人被欺凌或者虐待,其他人應該報警或者支援,而唔係問點解受害人自己唔報警,我們有言論自由,但我們沒有傷害別人嘅自由,自由也有底線的。如果官員唔出聲,有事時,有人問,點解啲官員唔出聲保護小朋友。父母為什麼不出來打九啲欺凌別人的人……
唔好浪費時間同啲黃垃圾解釋啦

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 10:04 發表

即係你認為佢地咁做係啱?
你想表達乜?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]