• 瀏覽: 48,688
  • 回覆: 456
  • 追帖: 1
+36
教育局本周三發布《少年中國說》賀國慶音樂錄像,片中有學生戴著口罩吹奏樂器,在網上掀熱議。教育局今(23日)發表「政策正面睇」文章,稱有部分人士於網上發表不當言論,並肆意嘲笑及醜化,局方形容是「超越社會的道德底線」,指相關人士遣詞用字及言論背後的用心實完全無關言論自由,並予以強烈譴責,希望相關人士明白網絡欺凌的嚴重性,立即停止相關行為,局方將保留追究權利。

教育局本周三發布《少年中國說》賀國慶音樂錄像,片中有學生戴著口罩吹奏樂器,在網上掀熱議。教育局今(23日)發表「政策正面睇」文章,稱有部分人士於網上發表不當言論,並肆意嘲笑及醜化,局方形容是「超越社會的道德底線」,指相關人士遣詞用字及言論背後的用心實完全無關言論自由,並予以強烈譴責,希望相關人士明白網絡欺凌的嚴重性,立即停止相關行為,局方將保留追究權利。

教育局指,片段是上月下旬攝製,當時疫情個案數字日漸上升,為保障學生的健康安全,所有參與演出的學生必須佩戴口罩,以減少飛沫的擴散及接觸。局方又稱,吹奏笛子的同學所佩戴口罩屬管樂器者專用的口罩,其他國家亦有採用。

教育局又指,在網上作出冒犯行為、罔顧他人感受,令年輕學子的名譽受損,甚或承受心理壓力和負面情緒,指這些行為絕對不容助長。局方將一如既往,繼續透過不同途徑,鼓勵青少年抱持正面價值觀和態度,培養家國情懷和國民身分認同,自強不息,盡責興國。

嘲笑別人係唔好嘅行為! 但去到甚麼保留追究嘅權利就真係有d過火!
批評下笑下都唔得? 真係想香港變極權地方?
令樓主想起余老太單嘢! 無記真係要追究了

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220923/s00001/1663934982679/學生戴口罩吹笛掀網上熱議-教育局發文強烈譴責嘲笑言論-保留追究權利

又唔撚見啲死曱甴去嘲笑一吓美畜國,日日美肺大核爆已經死撚咗百幾萬隻 ! 

其實高官真係要認真幾時除罩唔通帶帶一世??

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-9-24 06:04 發表

...
有人嘲笑,亦有人保留追究既權利,有咩問題

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:13 發表
  帶口罩吹蕭,   楊威國際. 

好快會帶口罩食飯,  kiss , 扑野 
只要中左招唔好去醫院,死左唔怨政府,防唔防疫都冇問題。移民去外國立即解放

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2022-9-24 06:25 發表

有人嘲笑,亦有人保留追究既權利,有咩問題
到將來你講句唔啱聽嘅說話都要畀人追究就唔好怨囉

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:27 發表

我保留追宄校方的權利, 要我個女 7 出國際.
我都想保留追久丫, 帶住口罩。樣都睇唔到。。。。
不知所謂。

上台表演最少見到個樣喇

引用:

...
樓主自己出貼唔睇內文?
演奏家專用口罩,有乜好嘲笑?
你網上嘲笑欺凌就得,人哋唔可以法律解決?說好的法治呢?

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 06:13 發表
  帶口罩吹蕭,   楊威國際. 

好快會帶口罩食飯,  kiss , 扑野 
佢哋好快會話外國都有人戴住口罩食飯,規定所有食肆食緊飯都要戴口罩

引用:
原帖由 montejo 於 2022-9-24 06:30 發表

樓主自己出貼唔睇內文?
演奏家專用口罩,有乜好嘲笑?
你網上嘲笑欺凌就得,人哋唔可以法律解決?說好的法治呢?
香港係言論自由, 有人認為咁樣唔好, 呢個亦係佢地嘅意見
其實何謂欺凌? 講句說話唔啱聽就係欺凌?
咁樣藍鬧黃, 黃鬧藍 都一樣係欺凌喎!

引用:

...
咁網絡欺凌中學生都覺得無所謂既時侯,法律追究下都無咩所謂 je。 傷害人得人就要有比人傷害返既覺悟啦。 有咩過火?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]