• 瀏覽: 24,405
  • 回覆: 8
+3
引用:
原帖由 hwwong 於 2022-9-24 03:19 發表
美國疾病控制與預防中心的數據顯示,自2022年年初以來,美國已有22.5萬人死於新冠病毒。美國疾控中心主任瓦倫斯基接受採訪時也表示,美國的新冠死亡率依然過高。

美國佬推崇與美國肺炎病毒共存, ...
香港今年死咗9千人, 美國人口係香港40倍! 9千x40即係30幾萬
若以人口比例來計, 香港死人比美國還要高50%!
可笑是美國已經是躺平! 香港就話精準防疫
有乜值得沾沾自喜?

引用:
原帖由 小魚電腦公司 於 2022-9-24 05:39 發表

香港 on 9 計法, 自己捉蟲入屎忽傘, 其實死亡率, 又迷一L樣.
係咪一樣唔重要! 要插人先要睇下自己
否則同美畜嘅雙標有乜分別?

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-24 05:46 發表

香港係今年大爆,要計,就計美國大爆嘅年份先合比例喎
點解要咁計?
大家同一時接近病毒品種! 咁樣先符合統計原則!

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-24 05:46 發表

香港係今年大爆,要計,就計美國大爆嘅年份先合比例喎
文匯用今年當然就以今年作比較啦

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2022-9-24 06:23 發表

死左唔好怨就ok啦
數字上比較就係咁! 明明就仲差!
唔知關死咗唔好怨乜事?

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2022-9-24 06:31 發表

疫情最大問題係傳播快,快到中招去醫院,會癱瘓醫院。

咁中左招,唔留醫,返歸食藥係唔係一定冇事?點可能一定冇事,死亡率唔算非常低,有唔少人返歸食藥最後會死左。

咁死左又怨政府唔俾佢留醫,留醫又癱瘓醫院。呢d case唔洗多,9千個夠晒
講事實用數字來比較同乜Q死咗唔好怨有春關系? 真係唔知UP乜春?

引用:
原帖由 尋釁滋事 於 2022-9-24 06:31 發表

若果計總死亡人數美國死咗過百萬人噃
文匯只係計今年當然以今年計啦

引用:
原帖由 s336990 於 2022-9-24 07:09 發表

品種都唔同
如果要計埋品種無得比較添呀
今年全世界主流都omicron 咁淨計今年咪啱囉

引用:
原帖由 smallboy 於 2022-9-24 22:34 發表

用簡單乘數題嚟說明香港40倍, 唔知讚你係天才, 定鬧你係蠢才
做緊醫學、生物統計啲專家可以拜你為師
數字就係咁, 你要修修補補加加減減做靚條數都只係自欺欺人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]