• 瀏覽: 36,951
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-23 22:21 發表

自皮豬得把聲
新疆貨都係咁
強迫勞動定強迫被入新疆貨??

黃人又要繼續酸:係呀,中國又蠃呀!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-23 22:30 發表

https://money.udn.com/money/story/5599/5867281
中國話睬你都傻,一早步署好哂
中國又贏

附件

IMG_20220923_232135.jpg(331.08 KB)

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-9-23 23:27 發表

領導有遠見一早部署好
現今民主選舉,領導人有3/4時間搞選舉工程
中國領導人就會制定5年、10年、15年計劃,然後推行
所以過去幾十年,中國得以高速發展,民主國家停滯不前,而家就夾埋,不擇手段都要壓制中國繼續發展

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-9-24 19:29 發表

其實我覺得世界還未搞清一個問題, 就係西方國家並不是真正民主,而是被壟斷及操縱, 制度只是代議,而不是做到每事也由民意決定,最後根本發揮不到民主制度既功能...

而呢個假民主制度其實只變成最頂層的利益勢力操操控人既手段,但人全不擦覺,這才是最成功的洗腦...
見到空心菜可以連任,已經知道民主選舉係幾咁荒謬
未選之前,民望已極低,甚至被賴清德拋離,證明過往治理成績極差,但係經過政治操弄,濫用總統權力(連民進黨大老都睇唔過眼),出資成立網軍製造網上愚論(愚民論調),竟然又可以連任,跟住又重復之前4年劣政,繼續攬財,人民只係被玩弄於股掌之中,當然,當中最重要係完全聽命美國,可保呢4年坐得安穩

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-25 09:59 發表

每個人都每事投票??

誰有時間看幾百頁的國防預算案??還有上千頁的醫療改革法案,或者100多頁的環保,還有稅務法案,森林法案,動物保護法案,經濟安全法,消防條例,信息私隱法,教育法案,各種外交決議,聯合國決議,制裁協定,wto貿易決定

如果沒有代議士,我們叫議員或者人民代表大會代表

是不是14億人自己來每人一票投這些重大法案??你有幾多時間去睇?不用打工穩食?

還有你覺得教育水平決定 ...
https://youtu.be/s0YjL9rZyR0
李世默,1968年5月4日出生在上海,李世默在伯克利加州大學獲得經濟學學士學位,斯坦福商學院MBA學位,及復旦大學國際關係及公共事務學院政治學博士學位。

唔知師兄有冇睇過佢呢個演講,如果冇,值得用少少時間去睇睇,裡面有比較民主制度同中國社會主義制度,同埋點解中國共産黨可以帶領中國急促發展。

引用:
原帖由 oyear 於 2022-9-25 07:28 發表

叫得人係五毛,然後叫俄爹
就知真正比人洗腦意識形態就係你。

邊個係朋友邊個係敵人,根本表面永遠睇唔出,所以唔駛定義美國係好定俄國係壞。得閒就讀下三國演義, 蜀吳結盟抗魏,唔代表人地當孫權係兄弟。一打完赤壁,關羽就收到指令佔領荊州唔走啦。

只有一樣野係無變,就係你係中國人。如果你當自己係台灣人,你知唔知最想武統係美國,唔係中國呀!一路挑火頭就係想你中國人互毆。
這是海權國 ...
值得俾LIKE!👍👍👍👍

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]