• 瀏覽: 36,995
  • 回覆: 188
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-9-24 09:59 發表

不知道有沒人小時候睇過田中芳樹的
<<星河英雄傳說>>

裡面有一個觀念,影響我一生,
“一個偉大領袖領導的高效獨裁的政府比一個腐敗民粹的民主政府更有利于國家發展”

很多人說,一黨專政,有可能選出能人,也可能選出希特勒這種惡魔,但難道民主一人一票就不會?

這裡問題是怎樣選出一個能帶領國家前進的政黨和領袖,但絕不會只有“一人一票”這種方式,這種方式已經證明弊端更多!

好多人講大陸人比洗腦 ...
師兄如果係香港人,真係難得一個有獨立思考能力嘅人👍👍👍😅,發現大多港人講嘢千篇一律,人云亦云隨波逐流

RIP, 硬要做狗,無偈

引用:
原帖由 mib04 於 2022-9-23 22:10 發表
香討評論員的俄爹,由特別軍事行動轉為衛國戰爭了
任何戰爭的口號都是正義的。

引用:
原帖由 揚州 於 2022-9-23 23:13 發表
想$40元/桶石油,緊係買唔到啦!
俄羅斯係飢民面前食燒雞大餐,
實在慘烈,
尤其係德國。

引用:
原帖由 stone9883 於 2022-9-23 22:56 發表
厲害了我的國!歐洲冬天能源危機迫在眉睫!經濟衰退急在眼前!嚴冬迫近互相搶資源實在人之常情!各國爾虞我詐!勾心鬥角!瓦解指日可待!嚴冬來臨的時候!就是西歐國家朝拜我厲害了我的國偉大中國共產黨的時候!各國來潮!八面威風!乞求我偉大中國共產黨施捨能源!我偉大中國共產黨厲害了我的國為這次能源危機再一次成為國際大贏家了!💪🏻💪🏻🥹🥹
這的確是事實
不要太過看不開

唔係呀化!唔會嘅!移英港人唔會回流大灣區嘅,歐洲難民不會外溢到亞洲地區嘅,放心。

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2022-9-23 11:53 PM 發表
德國真係冇人諗起重開核電廠?
咁耐無玩
話開就控制
小心爆炸

有民主自由
冇能源都抵返哂啦

歐盟智障,被老尾食盡,到最後各自為政,同解體冇分別,俄羅斯亦唔會好過,只能戰略上向東站緊靠中國,老尾挑起俄烏戰爭,但引爆國內更大危局,得不嘗失,所以中國乜都唔做,中立,但食盡好處,真係有國運

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-9-23 23:10 發表

對。主要都係為利益。
主要是為誰的利益,政棍自已本身的還是政棍主子的利益

引用:
原帖由 鬼屋門口食花生 於 2022-9-23 22:14 發表
不是好事,
地球村沒有獨善其身的可能性,
環環相扣,
只差在對你影響有幾大。
地球村等於世界大同,我從來唔相信世界可以大同,地球村只係一個唔可能實現嘅理想。

引用:
原帖由 萬家進擊的弟弟 於 2022-9-24 10:40 發表

師兄如果係香港人,真係難得一個有獨立思考能力嘅人👍👍👍😅,發現大多港人講嘢千篇一律,人云亦云隨波逐流
不好意思,本人廣東江門人,現居廣州

俄國賣家市場,根本唔驚冇人買

人性

民主選舉出來的領導人, 不是為自己人民謀福祉, 而是為老美去維護老美霸權...............

我估呢D 歐盟國家唔會互搶資源..............餓死, 凍死D 人民就算...............

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]