• 瀏覽: 41,240
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 ho0928 於 2022-9-23 20:35 發表

公投?邊個國家承認?契弟中國會承認才說吧
唔承認又點呢,克里米亞咪又係併入咗俄羅斯聯邦,歐美承認咗了嗎?咪又係唔承認,但烏克蘭敢攻擊克里米亞嗎?
公投只係做個樣咋,併入咗俄羅斯歐美及北約都唔敢派軍隊攻擊呢幾個地區啦,更加唔駛講烏克蘭夠膽攻擊囉。

引用:
原帖由 green2016 於 2022-9-23 18:59 發表
在俄羅斯,繼續有人在動員令生效後離開,避免到軍隊服役,多條通往鄰國的道路都出現車龍。 烏克蘭政府形容,俄方已經戰敗。國務委員兼外長王毅,呼籲各方盡快恢復對話。

哇!烏龜又自我陶醉,普京話可能用核彈對付佢地呀,佢地真係以為普京唔敢定係 ...
烏克蘭政府班人學足台灣嘅文宣,可惜文宣只能迷惑佢地嘅心智,卻根本無實際作用。
普京就唔同,人地係做實事而唔會做文宣,所以今次搞公投,又發話會動用核武保衛領土,就已經係實際行動去將烏東這四個區域併入俄羅斯。
一個只係識得玩嘴炮,一個就用實際行動去做事,試問誰是勝方誰是敗方,已經不言而喻了吧。

引用:
原帖由 ho0928 於 2022-9-23 21:21 發表

咁中國快啲註軍喺台灣啦,解放軍唔係無堅不摧,小粉紅唔係無吹不堅嘅咩
咁中國咁廢點解台灣又唔宣佈獨立呢?台蛙真係唔知點解中國為何還未統一台灣?中國政府還當台灣人係同胞,未到最後關頭係唔會武統嘅,因為武統係會死好多台灣人。如果解放軍將台灣人當成外族而唔係同胞,又睇下你地台蛙有乜嘢下場。
喂,叫民進黨政府快點宣佈獨立吧,看中國會否武統囉。

引用:
原帖由 ho0928 於 2022-9-23 21:31 發表

台灣人急唔急同你打唔打有咩關係?
都話叫你地民進黨政府宣佈獨立,咁咪知解放軍幾時打過台灣囉。
人地解放軍喺台灣圍住做下軍演,就嚇到台蛙死啦。
急唔急?再唔快啲叫民進黨宣告獨立,遲啲中國做足準備後台灣就無得玩啦,你話台蛙急唔急呀。

引用:
原帖由 ho0928 於 2022-9-23 21:36 發表

下,而家係你話台灣係你一部分但冇你嘅軍隊咼,你又好意思反轉黎講,人哋本護照都叫中華民國咼,香港澳門都有解放軍,護照都寫中華人民共和國咼
儍仔,除非台灣搞獨立,否則中國係唔會喺未準備就緒嘅時候去統一台灣嘅。
如果你真係用下腦,就知道中國現在正在佈緊局啦。
連中烏吉鐵路都已經成事了,中亞就已經打通埋。
再加上老美把俄羅斯都推向中國,就更加速咗中國打通歐亞非大陸嘅計劃。
莫非你睇唔到今次俄烏戰爭之中,歐美對俄制裁點解會無乜其他國家支持咩。
連制裁俄羅斯都無法成事,甚至搞到美元地位都逐漸衰退,到中國佈好個局之後,即使到時要武統台灣,到時歐美制裁中國,又唔知會有幾多國家會跟隨呢!
台灣護照寫中華民國,咪又係即係中國,一個中國嘅原則就是大陸地區及台灣都係中國嘅一部份,只係大陸地區現在由中華人民共和國管治,而台灣省就由中華民國管治啫。所以對於中國而言,台灣就是內政,即係由誰當家作主嘅問題。
如果你地中華民國政府有能力嘅,其實都可以統一中國喎,只係你地無能力啫。

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-9-23 23:46 發表

我都唔信鳥軍d文宣呀,我睇俄羅斯d報導咋,俄羅斯捷捷勝利呀...
場場贏,點解搞到出動員令呀?
所以咪話你無知囉,動員後備役軍人係要在烏東四個區域併入俄羅斯後,負責這些區域嘅安全。
呢批人主要負責區內防務及維持當地治安,其他主要防務工作(對抗烏軍攻擊)係由正規軍人去負責。
不過呢四個區域併入俄羅斯後,烏軍仲有無膽攻擊這四個區域呢?莫忘記普京已經講咗會用一切手段維護俄羅斯領土安全,包括使用核武呀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]