• 瀏覽: 23,461
  • 回覆: 111
中藥雞血藤有活血化瘀功效,更或成市民復常不用再戴口罩生活的重要一環。港大團隊研究發現雞血藤內的提取物(SSP)對新冠病有抑制及疫滅作用,將提取物製成噴劑,噴於鼻咽及口腔可起戴口罩功能,預防新冠病毒,日後毋須再戴口罩。

港大醫學院中醫藥學院聯同愛滋病研究所、臨床醫學院微生物學系等進行跨學科研究,團隊發現天然中藥雞血

中藥雞血藤有活血化瘀功效,更或成市民復常不用再戴口罩生活的重要一環。港大團隊研究發現雞血藤內的提取物(SSP)對新冠病有抑制及疫滅作用,將提取物製成噴劑,噴於鼻咽及口腔可起戴口罩功能,預防新冠病毒,日後毋須再戴口罩。
港大醫學院中醫藥學院聯同愛滋病研究所、臨床醫學院微生物學系等進行跨學科研究,團隊發現天然中藥雞血藤提取物(SSP)對SARS-CoV-1、SARS-CoV-2、流感和HIV-1等病毒,均具廣泛的抗病毒活性,而SARS-CoV-2的變異株也具有相當效力,包括Omicron、Delta等。

研究團隊在小鼠實驗模型中發現,透過鼻咽用藥方式,可顯著降低Omicron BA.2攻擊動物體內病毒載量,而且針對不同變種病毒,如Omicron BA.4或5有抑制作用。

雞血藤活性成分可長時間黏附呼吸道
負責研究的團隊成員之一、港大醫學院中醫藥學院首席講師陳建萍解釋,雞血藤的活性成分可黏附呼吸道黏膜上一段長時間,可阻斷新冠病毒與細胞膜受體結合、抑制及直接抑殺病毒;其提取物SSP具潛質預防新冠病毒的製劑。

陳建萍補充指,雞血藤是很普遍的中藥,在廣西,雲南一帶廣泛使用,其提取物可在低成本及質量控制下提取,在動物研究中沒有發現毒性。日後或可製成噴劑、搓手液等產品,阻止病毒在口、鼻咽部入侵和繁殖,「可以每日使用,就如同戴一個隱形口罩,成本亦與口罩相若。」

她透露,數據顯示48小時病毒依然受抑制,但於人體內持續時間仍有待研究。現時研究成果已交由港大技術轉移處,代為處埋商業化工作,期望成果能「盡快落地,服務人類健康」。

隱形口罩好似好勁咁,定係國王的口罩嚟?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/中藥雞血藤提取物有效抗新冠病毒-港大-製成噴劑充當隱形口罩/339762

路邊野草都可以攞嚟製藥,頂你班中國人可唔可以唔好咁屈機嗻,人哋外國藥廠食屎咩?

路邊野花不要採,原來係錯既

引用:
原帖由 赤共 於 2022-9-25 02:26 發表
感謝大英祖國創立港大可以對抗武肺
袁國勇教授嘅預言終於成真!
應該多謝美國發明美肺,令中國香港大學可以用中國草藥破解😂

中國醫術有幾千年既歷史,又着重在天然治療。經歷過千百年既實際經驗,所以先可以留在現中受國際醫療認可。我在加拿大都見到有唔少針灸治療所同中藥房,而佢地都有唔少外國人幫襯。
有唔少傻仔以睇低中國文化為榮,不過呢班人最叻就係9up。叫佢地出嚟講啲有建設性既野就9up。講道理又講唔掂,講打見差人開槍就光速收皮,成世人最叻就係網上踩中國,不過現實中只係一條可憐蟲。而中國就越來越強大。

港大團隊研究發

冇估錯的話, 呢兩位阿姐都係講普通話
港大成日靠國家人才來擺彩

但就縱容學生針對國內人,

問心啦, 香港學生.

最好能夠加強中藥推廣
就算好多上咗年紀嘅老人家,根本都唔信中藥

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-9-25 01:28 發表
路邊野草都可以攞嚟製藥,頂你班中國人可唔可以唔好咁屈機嗻,人哋外國藥廠食屎咩?
中藥好波

快推

由發現到成功製成噴劑都需要一段時間,希望盡快推出做福人類。

同連花清one 一樣, 得淡笑  

好多人掉晒落垃圾桶啦

科學造福世界&人

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-9-25 01:28 發表
外國藥廠會唔會食屎就未知 。
不過你就肯定好有天份。

引用:
原帖由 starbug 於 2022-9-25 06:30 發表

外國藥廠會唔會食屎就未知 。
不過你就肯定好有天份。
係囉外國藥廠咪睇緊你點樣連屎都無得瀨囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]