• 瀏覽: 30,367
  • 回覆: 169
+11
引用:
原帖由 山邊委屈的老闆 於 2022-9-24 09:23 發表
政府班高官真係低能唔係扮用得咁嘅資源點解唔起公屋改完之後遲啲又要拆公屋全部都係預製件裝嵌又快最主要係有地
其實你低能唔係扮!呢啲係NGO嘢嚟

杯水車身, 始終無法解決問題。

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-24 08:23 發表

同意
本土香港人唔會夠班新移民搶
佢地唔返正職 主力做抄散 走水貨

所以我一直係建議停公屋
學新加坡只起居屋 咁公平好多

其實無錢政府畀二,三千蚊綜援班人過活
已經好好
如果係香港生活搞唔掂
咪轉去大灣區發展
為什麼死係度等公屋 浪費青春呢
可能因為有計劃劣幣驅逐良幣嚟換血

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-9-24 08:36 發表
我個人嚟講,呢啲過渡性房屋個原意係好,但係點解唔直接喺呢啲地方,起一啲組合適嘅公屋呢?.將來嘅公屋可以喺高啲,每層多啲單位(冇論各種單位設計需要改動,要更加實用同埋唔好浪費地方)。咪可以容納輪候冊上面嘅居民囉
因為大部分呢啲地係私人擁有借出嚟

我反對租金補貼,所有補貼,都係俾業主漲價嘅理由!

我成日去果條街打卡💞📸

點解唔可以靠自己努力上樓?點解一味要個心一要靠納稅人嘅公屋?點解人地得你唔得?

其實依d過渡性房屋只係浪費資源,規劃到建築要兩丶三年,但可住又係兩丶三年,而且密度又低,設施又不足,一幢樓只住得數十戶。

倒不如由房署重新起臨時房屋區好過啦!

起樓又被地產商嘈
依啲嘢死黃絲又睇唔到

唔好諗住可以打尖上樓,比你暫住炸, 成日話劏房環境差,呢家又唔住。。。。。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2022-9-23 22:24 發表
根本解決問題的方法,
只有大力増建公屋.....
應該係加快趕走富戶同濫用公屋戶,知唔知幾多人係內地有幾間樓收緊租但住緊/輪緊公屋?

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-23 15:53 發表
公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

...
其實唔難搞,公屋富戶佔整體70%以上,我同事2公婆加埋在每個月搵7萬,揸Benz,玩名牌,住了公屋10幾年,大陸外國有大量物業揸手收租。

只要幾招解決房屋問題
1. 禁止公屋租戶出境,包括返大陸及澳門
2. 禁止公屋租戶結婚
3. 禁止公屋租戶生小孩
4. 禁止公屋租戶擁有/配戴某些資產,例如汽車、名錶、金飾。

如有違反,即時取消公屋資格,並以欺騙政府資源判監。

引用:
原帖由 ke2011 於 2022-9-24 10:12 發表

因為大部分呢啲地係私人擁有借出嚟
呢個其中一個原因,但係好多香港嘅土地,係可以發展單幢式公屋。

引用:
原帖由 vvoy 於 2022-9-23 17:32 發表

方艙醫院
無雷公咁遠
你問下刁民
肯唔肯去住 ?
刁民話,樓下冇街市,冇商場,冇地鐵站,冇巴士總站,我哋唔去

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]