• 瀏覽: 30,285
  • 回覆: 169
+11
引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-9-24 23:40 發表

貪曾嗰十年種嘅禍,但之後狼英同林鄭未搞好房屋呢個民生問題就先去搞接軌大陸同送中條例,根本係本末倒置。如果你搞好民生,等大眾基層市民同年青人係真正感受到香港自回歸後係生活好咗,真真正正嘅安居落業,咁就自然會有愛港愛國心,會自動去懷抱祖國。而應該強硬嘅地方就多多藉口去左推右卸唔執行,你呢十年收返曬啲丁權,收返曬啲丁屋去起樓,最多起完樓之後俾返個單位佢哋住;一啲超過六十年樓齡而又低過十層嘅樓,應該強制 ...
香港荒廢十幾年時光!!

過渡性房屋
根本就浪費土地資源
正正經經起公居屋啦
諗出嚟嗰個正垃L圾

學家超哥話齋:
邊位官員交唔到功課嘅
就請另謀高就

引用:
原帖由 samsam~ 於 2022-9-24 00:58 發表

正白痴仔,垃圾先會甘樣講嘢
正垃圾,白痴仔先會咁講野!

引用:
原帖由 ke2011 於 2022-9-24 05:04 發表
大力調查濫用公屋資源,隨時可以加快上公屋!
呢個就啱呀師兄!根本唔應該住一世。
我仲建議公屋入住資格住滿十年後每年收緊,等佢地搬番出黎,俾真正有需要嘅人。

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2022-9-24 13:48 發表

咁又好過臨屋, 你住過未先。
幸好又出生至今也住居屋

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-9-23 15:53 發表
公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

...
過渡.........性房屋

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 23-9-2022 15:53 發表
公屋輪候時間徘徊6年歷史高位,逾22萬瑟縮劏房的基層輪候多年仍未能「上樓」,政府近年大推過渡性房屋,藉此紓緩不適切居所住戶的住居困境。由恒基

...
不如攪返以前越南難民營,大家同屋共主,互相照顧,咪幾好!政府唔收租,免水電!

又或者疫情後開放方瘡醫院比大家住?

引用:
原帖由 股神出現 於 24-9-2022 23:49 發表
過渡性房屋
根本就浪費土地資源
正正經經起公居屋啦
諗出嚟嗰個正垃L圾
前任團隊諗岀來的!

引用:
原帖由 ke2011 於 2022-9-24 05:04 發表
大力調查濫用公屋資源,隨時可以加快上公屋!
立法唔俾現金出糧先啦

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-9-24 19:28 發表

建單幢公屋, 日後之管理, 不符成本效益, 房署搞唔掂, 會周身屎!!
呢個只係一個解決嘅方法。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2022-9-24 11:06 發表

其實唔難搞,公屋富戶佔整體70%以上,我同事2公婆加埋在每個月搵7萬,揸Benz,玩名牌,住了公屋10幾年,大陸外國有大量物業揸手收租。

只要幾招解決房屋問題
1. 禁止公屋租戶出境,包括返大陸及澳門
2. 禁止公屋租戶結婚
3. 禁止公屋租戶生小孩
4. 禁止公屋租戶擁有/配戴某些資產,例如汽車、名錶、金飾。

如有違反,即時取消公屋資格,並以欺騙政府資源判監。
正呀.......呢幾焦掂呀,還可以滅絕

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2022-9-24 06:25 發表
Samsam正宗黃犬,佢老M又封冇膽俾人回
點解香討有呢啲黑名單政治?只有佢講無人講。

引用:
原帖由 iceman7777 於 2022-9-25 09:31 發表

正呀.......呢幾焦掂呀,還可以滅絕
我呢幾招,係要將富戶全部逼走。

無得出境,他們就無法處理境外物業,包括買賣收租,任由租霸免費玩殘佢所有物業,甚至逆權侵佔,只能交出公屋。

結婚生仔,係好多人想做,本身有能力嘅高薪厚職的,自然交還公屋,真係窮人,本身真係有困難根本不適合結婚生仔。

至於禁止汽車、名錶、金,係要班有錢老野又唔出境外遊果班,唯一人生樂趣都無埋,只能交出公屋,才能繼續啫好。因為20年前真係有條老嘢過億身家住公屋,揸Benz戴鑽勞,將黃金、錢、本票收在保險箱。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-9-24 11:01 發表

應該係加快趕走富戶同濫用公屋戶,知唔知幾多人係內地有幾間樓收緊租但住緊/輪緊公屋?
所以一定要禁止公屋戶出境,要他們無法管理境外物業,任由租霸免費使用,甚至逆權侵佔,欠水電費被要求清盤。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]