• 瀏覽: 38,528
  • 回覆: 258
+7
引用:
原帖由 josephlee1118 於 2022-9-23 12:55 發表
轟動一時的河北省唐山燒烤店打人案周五(23日)上午於廊坊市廣陽區人民法院一審公開宣判。據法院官方微博消息,案中主要被告陳繼志犯尋釁滋事罪、搶劫罪、聚眾鬥毆罪、開設賭場罪、非法拘禁罪、故意傷害罪、掩飾、隱瞞犯罪所得罪、幫助信息網絡犯罪活動罪,數罪併罰,決定執行有期徒刑24年,並罰款32萬元(人民幣,下同,約36萬港元)。
24年!
有足夠時間他們在牢內發表/發明十多種東西專利,然後五年後自由了。

香港班曱甴幾時先有咁重嘅懲罰?

大快人心,判得好

太輕,最少無期。

有錢有勢力下個月放番

罪有應得

引用:
原帖由 山上的天才 於 2022-9-23 13:13 發表
呢班惡霸壞事做盡
應該再判重啲!幕後保護傘,更加要嚴懲!
網絡咁大做壞事一定走唔甩,判多少都係要坐,國內這次就審得好快,對比香港法院.........一單案居然要多年後才開審........

引用:
原帖由 古默默的魚蛋 於 2022-9-23 14:15 發表
真係坐24年先講啦,轉過頭洗啲錢揾揾關係咪又可以保外就醫,大6嘅司法制度就係個笑話
你咁似講緊阿扁既😆佢都係保外就醫,保保下仲修埋法等佢冇罪添,大陸台灣省司法又真係幾唔掂。

引用:
原帖由 古默默的魚蛋 於 2022-9-23 14:15 發表
真係坐24年先講啦,轉過頭洗啲錢揾揾關係咪又可以保外就醫,大6嘅司法制度就係個笑話
以前就係 睇下係大陸紅到發紫頂級明星吳亦凡既下場一樣坐足三幾年,講錢佢冇咩?

引用:
原帖由 曲明 於 2022-9-23 14:27 發表

打人又唔學以上哥仔蒙晒面,抵佢死啦
唔知幾時捉到?

引用:
香港個狗官講聲可能只係貪玩判冇罪就公平,啱聽嗎?

如果冇片段公開,冇人討論件事,最後佢咪同公安拍膊頭冇事出返黎繼續作惡

判得好

點解不槍斃這些社會惡霸。

判得好

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]