• 瀏覽: 11,346
  • 回覆: 52
+2
條老嘢下屆都無得做啦,吹幾大都無問題架喎。
尾角佬反面比翻書更快。講大話全世界No.1。
偷呃拐騙,無惡不作。

美國有冇能力保衞台灣唔重要,最重要中國相信就可以,共產黨絕對不會冒險!
大人與小朋友打架道理,大人只要說一聲小朋友就會乖乖地!

引用:
原帖由 雨農 於 2022-9-24 09:08 發表
美國有冇能力保衞台灣唔重要,最重要中國相信就可以,共產黨絕對不會冒險!
大人與小朋友打架道理,大人只要說一聲小朋友就會乖乖地!
誰是大人?中國是大人。

跟烏克蘭一樣,老美會提供武器,派僱傭兵入台,不知中國有什麼辦法應對,斷台這些後援?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-23 13:08 發表

你想中國自取其辱
你想8國聯軍2。0重臨?
你仲好意思講8國聯軍?
15國聯軍都打唔贏解放軍。

引用:
原帖由 bbstonebb 於 2022-9-24 14:56 發表
跟烏克蘭一樣,老美會提供武器,派僱傭兵入台,不知中國有什麼辦法應對,斷台這些後援?
台灣只係一個島

中國可以派海巡強制貨輪先向大陸靠岸,逐步升級到海空封鎖,台美想用兵突圍就開始武統

美國會唔會出兵先係最大考量.

引用:
原帖由 Sin+Cos 於 2022-9-23 13:29 發表
乜現時仲有駐台美軍?1979前就有
事實係有「已退役軍人」
全部有晒劈炮文件,以「平民」身份入台
主要打躉地方就係 AIT
目的當然唔係協防,開個狗場都要有人睇實啲狗,要佢吠先吠,要佢收聲就收聲

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2022-9-24 19:08 發表
美國會唔會出兵先係最大考量.
呢啲就叫「戰略模糊」,明未?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-9-24 19:11 發表

呢啲就叫「戰略模糊」,明未?
「戰略模糊」即係唔山兵.

世界最多殺人武器嘅國家領袖是位老人痴呆患者。
查實佢可能連自己賴屎都5知,條友大概連自己講過乜都5係噤清楚。

尼個晤系能力既問題, 系意願既問題.
系美國願意為台灣玩到幾大? 用台灣來削弱大陸?亦話可以去到打核戰?
條友次次講完保衛台灣, 都有白宮發言人出來否認. 仲有人真系信佢? 好明顯, 指使白宮發言人果個先系美國話事人.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]