• 瀏覽: 118,624
  • 回覆: 908
  • 追帖: 4
+33
引用:
原帖由 天生厚多士 於 2022-9-24 21:35 發表

贊成全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診。
但唔贊成由香港醫院管理局管理,我對佢印象唔好。況且醫管局裏面黃人太多,不利於內地醫護。
深港醫學專科培訓中心(港大深圳醫院)
為將香港的培訓理念和系統帶入內地,香港醫學專科學院於2019年在深圳成立「深港醫學專科培訓中心」,與香港大學深圳醫院合作,受訓醫生、培訓師資、病例都來自港深醫院[21]。培訓中心2021年9月開始招生,第一批學員數十名,是已完成住院培訓的內地醫生,接受急症科、臨床腫瘤科、腎內科、綜合婦產科的專科培訓,培訓時長統一為4年[21]。

根據醫專主席梁嘉傑說明,於該培訓中心

「畢業的內地醫生並不會直接獲得香港醫專的院士資格,而是會如同於海外的專科醫生一樣,交由各分科學院自行審視每宗個案。

畢業生能否獲區域性(如深圳市、大灣區)或全國性認可,也尚未可知。

培訓中心由深圳市政府資助營運資金及薪酬。

……內地都有制度,香港是自毀長城⋯⋯.

引用:
原帖由 ttkwan 於 2022-9-23 00:06 發表

香港人窮到香港都住唔起
150就……
點解要講真話!

引用:
原帖由 tinlong 於 2022-9-24 21:14 發表

咁教中醫學生嗰啲教授, 係大陸嚟又做教授又行醫, 佢哋都係豁免咗註冊個啦, 咁先可以培養到中醫人才啊嘛, 家下培養幾多中醫入才係度.

代入, 俾d內地註冊護士來港, 做住登記護士, 幫得一時都好, 佢地一樣可以考試, 一樣可註冊護士.
成也蕭何 敗也蕭何⋯
人治?法治?圈子治?

當時九六年,時任財政司司長的曾蔭權,為協助在英國修讀醫科的長子曾慶衍回港後毋須考試便可執業,竟以財政司辦公室用箋致函當時的醫委會主席楊紫芝要求修例,遭醫學界抨擊干預專業自主。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/ ... 0218_00176_070.html

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

香港市民爭取權益,支持引入國內醫護人員

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
同意

內地護士性慾強

引用:
原帖由 paoon 於 2022-9-24 12:22 發表

會唔會做下兼職賺下外快
最好照顧我下半身就好。

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

香港黑護去到英國都即刻可以返工,個牌慢慢搞啦

引用:
原帖由 一個獨行的人 於 2022-9-23 09:09 發表

最近排期照CT, 排L到 2024年12月!
迫你去私到照,唔係使乜連東華學院都開放射學科

咁咪好囉,同病人執下屎,洗下廁所,幫下醫生拉下根⋯⋯⋯⋯

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
所以多啲護士嚟,是對公立醫院病人有好處,大病香港有幾個睇得起私院,除非有保險。

港男又有得溝內護了

引用:
原帖由 aberratio 於 2022-9-24 22:22 發表

香港市民爭取權益,支持引入國內醫護人員
香港護士人工高責任心低
用滾水淥bb都唔使釘牌

引用:
原帖由 響亮奇幻的白雲 於 2022-9-24 20:24 發表

沒機會讀 那班人沒野做 
你是指香港醫護學額不足吧?那是輸入內地醫護之前已存在很久的事。而且有相當部份醫護是去了私院工作。輸入內地暫時是最快最穩定的方法。

黑醫黑護梗係返對啦!最好炒哂佢地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]