• 瀏覽: 118,517
  • 回覆: 5
  • 追帖: 4
+33
引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!

個人認為,將內地醫護直接溶入香港是不切實際,一定有好多聲音。
所以小弟認為香港暫時最有效是雙系統,一個在河套入面內地醫護系統,由醫管局招聘內地醫護運作,又或者同內地醫療系統合作,外判給他們,出咗河套無醫療權限,河套是屬於內地,由香港管理,內地醫生有權在河套內行醫,容易有法律依據。
香港人唔怕內地醫護,認為自己可以跟他們溝通,就是自己去睇病,門診甚至可以不設配藥,要自行去買藥。相信大部份嘅傷風感冒,簡單病痛,他們可以完全解決,可以有效分流。香港醫生醫護,人數少,能更多了解港人,就做更専業事情,更加對得起他們高收入。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-23 14:12 發表
個人認為,將內地醫護直接溶入香港是不切實際,一定有好多聲音。
所以小弟認為香港暫時最有效是雙系統,一個在河套入面內地醫護系統,由醫管局招聘內地醫護運作,又或者同內地醫療系統合作,外判給他們,出咗河套無醫療權限,河套是屬於內地,由香港管理,內地醫生有權在河套內行醫,容易有法律依據。
香港人唔怕內地醫護,認為自己可以跟他們溝通,就是自己去睇病,門診甚至可以不設配藥,要自行去買藥。相信大部份嘅傷風感 ...
唔想批評,不知香港政府好多官員是沒智慧的,還是其他原因不去做?
例如高永文醫生,相信他絕對可以有能力及關係安排在方舟醫院旁邊,興建一座永久醫院及大型門診,現在風火水電都有了!
如果高醫生肯去做工作,小弟免費做義工。

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 14:27 發表

深圳有香港大學醫院架,不過蝕錢蝕到入肉,盧生返咗香港做局長啦!
你覺得威爾斯醫院賺錢?定瑪麗?定聯合?
而家唔係開私院,係公院。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-23 14:42 發表

你覺得威爾斯醫院賺錢?定瑪麗?定聯合?
而家唔係開私院,係公院。
如果你入院睇返張醫院單,有兩個數,一個係原價,一個政府補貼,收原價就唔係公院啦。

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-25 06:14 發表

9唔搭8,講緊港大深圳醫院

2012 年,港大深圳醫院開業,採用香港的預約、高薪養廉等制度,並獲得政府大規模投資。深圳政府投資佔90%,較一般公立醫院的10%高出許多。
有部分醫療行業人士對港大深圳醫院的可持續性表示懷疑。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/香港大學深圳醫院#
對,真係九唔搭八,講在香港起公院俾窮苦人家,正常人自然用香港公院比對。

主題標籤 #大灣區
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]