• 瀏覽: 140,465
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
比喻的好……

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
周大c?

本地護士唔夠人手仲有乜好講, 缺口都係自己做成, 有護士只揀有錢人做, 甚至寧願走去服務英國人, 都唔理香港人, 香港人為自己好啲, 接納其他地方醫護無乜唔妥

引用:

講得好 香港缺醫療 就需要人同資源加入。 引入內地資源一定好過無   而且國內的就一定差 係黃醫護驚比人話叻過佢地而已

搶飯食!堅持守護香港醫護人工自肥,懶理病人死活

唔止護士,應醫生都可以免註冊入黎,尤其中醫!!!!

一向覺得香港醫生仆街

到人手充足,慢慢睇番CCTV,秋後算賬

阿醫護,要習慣,係妳地請佢地黎架!還有,唔好諗住自己係獨一無異,可以取代架!

引用:
原帖由 ie7 於 2022-9-23 07:07 發表

你夠只識26個字母啦
大陸人連26個字母都唔識

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

社會既得利益者當然會反對,在專業保護下,他們要凌架在整體社會利益之上。
例如,某些私家醫生可以濫開5000元的醫生紙去謀暴利,小小私人診所每月暴利一百萬到一千萬!可見在專業保護下,他們可以任意魚肉市民,毫無良知!

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

黑護知驚

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
正常,李嘉誠會唔會去公立醫院?

引用:

"有前線註冊護士則認為,註冊條例是保護本港護士能達到一定水平,擔心計劃或會打開本港醫療系統缺口。"
呢位前線護士同01咪咁自私剩顧香港,要即到同接受香港護士地方既政府反影,唔可以承認香港護士資格,否則會做成缺口。🤫

終於有新血補充,長江後浪推前浪

幾時引入埋巴基斯坦護士來港呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]