• 瀏覽: 140,395
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

每次有利病人權益的計劃出來都會有醫護反對

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/817899/內地護士可免註冊來港-前線護士憂打開缺口-護協-信無大問題

終於有人到

沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治

好正常

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

黑醫護擺工救港
妳班正常醫護有冇出過聲

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
用香港薪金更好的醫護排隊嚟香港服務港人唔使受d黑醫護氣

香港醫護人工,相比世界其它地方都係有吸引力,所以香港唔應該缺醫護,只要業界唔阻攔、或者政府唔好將佢哋之利益放第一位。

到呢個時候香港仲有黑醫護?
其實一早就應該炒晒呢班粉果,佢哋有份推動黑暴破壞香港㗎

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表

最初為乜唔信、唔引入?現這是混返係事實。

引用:

而家連私院都唔夠護士,何況公院?

黑醫成日話忙,但又得閒參加黑暴

現在輸入內地人才幫輕又唔like

p你個臭k

引用:
沒辦法
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
香港人窮到香港都住唔起
150就……

全面替代香港黑醫

引用:
沒辦法
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
祝你全家日日住私家醫院

有$人

主題標籤 #大灣區
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]