• 瀏覽: 140,443
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

香港啲醫護同香港地產商冇分別

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-9-23 14:19 發表

有人話要考試先可以開工,咁慢慢考囉唔急
佢地智障多

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
私家高尚??
大肚婆穿左水,老公揸車去到私院門口,門神保安走入去護士站報告事件,護士叫個保安自己推張輪椅俾個大肚婆坐喎,有客光臨竟然係叫個保安去招呼,公院都識得搵個健康助理出黎推輪椅啦。

護士人工較高無可厚非,因經常接觸屎/尿/血/膿/痰...
不是一般人可以做的

大陸醫護收禮收紅包
否則到時你病你事
來港又係咁
先係大問題

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-24 01:30 發表

倒不如問醫管局交條數出嚟:
6間大專加三間公家護士學校(未計私院培訓)每年畢業共有幾多個學生👩‍🎓
每年總流失幾多個?
每年請新入全職又是幾多個?
咁就知道發生咩事!
除左各間大學之外,醫管局同埋社署兩個部門,佢地自己都有搞津貼制登記護士訓練課程架囉。
護士學埋啲西醫一樣,個個都諗住响公院學滿師之後,就跳槽出私院搵真銀,公立又點可能同私院鬥高人工去搶人呢?

引用:
原帖由 kee1203 於 2022-9-24 11:02 發表
護士人工較高無可厚非,因經常接觸屎/尿/血/膿/痰...
不是一般人可以做的
護理員病人助理一樣都要接觸屎尿血痰囉,HCA得15k人工架乍,RN一入職就已經有30k,人工一個double都算係對得住佢地班專業人啦。

引用:
原帖由 口琴 於 2022-9-23 07:44 發表
唔止護士,應醫生都可以免註冊入黎,尤其中醫!!!!

一向覺得香港醫生仆街
其實個醫生識廣東話 醫科係英文教 無問題
香港個醫療系統用英文 藥都係 你醫囑寫藥都係英文 你ok 咪ok囉
唔流利廣東話起碼要聽得明 係擔誤治療既問題 同咩種族咩政治無關
你返大陸求醫 你都要用普通話啦 人地老奉識聽你嗎 入鄉隨俗

內地nurse 多數大波有愛心。

中國人只識舔共及大灣區
絕對唔會想香港好

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-9-24 11:36 發表
中國人只識舔共及大灣區
絕對唔會想香港好
有部分所謂的“香港人”或者冒充的“香港人”,一直都不想香港好,一直搞破壞和抹黑。

黎到入公立醫院又當你阿四咁使!倒屎啦,倒尿啦!幫人沖涼啦!鄉講個班仆街最叻係呢D!

引用:
原帖由 peterboy 於 2022-9-24 11:27 發表
內地nurse 多數大波有愛心。
會唔會做下兼職賺下外快

有競爭至會有進步 !

支持引入
內地護士可免註冊來港 ...       

引用:
原帖由 tinlong 於 2022-9-23 10:03 發表

可解決護士荒嘅!

可以先做[登記]護士, 考個[注冊]護士中文試合格者, 可在港執業.

仲要執行返香港護士嘅之守則, 必須要識精通廣東話, 護理得幾好都冇用, 因為佢唔講廣東話, 大家就好難溝通.
長期都要靠大陸護士嘎啦! 家下果d己想移或者退休.

二三十年前, 已經見到好多大陸西醫生, 落咗嚟香港,考到個西醫執照, 係政府醫院入邊實習咗幾年, 有啲仲係醫院繼續做或者出去自己執業.

哩個方法亦適用於大陸護士, 先做登記護士, 考到注冊護士試及廣東話口試, 才為註冊護士, 服務10年後可長居香港.