• 瀏覽: 140,478
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 cognacxo 於 2022-9-23 21:11 發表
千九皮五條所謂醫管高層.... 搞笑 其實出十幾皮一個月, 大把人做得好過依五條友.  當佢十五皮一個月, 五條友, 九球一年; 慳番成千萬(原本五人千九萬) , 而一千皮可以請多四十個每月兩皮醫院阿姐幫手.  
一千皮也可以用來補貼內地請落嚟醫護人員 房屋津貼 宿舍之類.

香港人 友幫大陸人
養大陸 護士
重要用 天價

引用:
原帖由 樓下食煙四煎粽 於 2022-9-23 08:42 發表

公立一D都唔差,私家睇醫生有咩奇難雜症,咪又係比返公立搞
小病睇下私家幾好賺到你錢,大病及病危即時轉介公立醫院除非何生身價雄厚死在私家醫院。

引用:
原帖由 堅決反對 於 2022-9-23 08:47 發表
當請外傭咁請
同工不同酬

兩年續一次約
服務完無居港權
可以考慮 反之反會增加香港負擔
收皮啦!來港工作吾知幾過癮內地一份糧香港又一份,你吾抵得甘多啦。

中國的護士是最好的!

當頭棒喝本地的醫護時時獅子大開口有持無恐

恭賀咩都唔使就來得恭喜晒

引用:
原帖由 勇敢沉靜的甘草 於 2022-9-23 03:04 發表

嘻嘻,保護自己嘅小圈子利益!
專業資格。

「唔加學位」係癥結所在:24/7工時都頂唔住吧?偏都幫唔倒。

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-9-22 23:32 發表

黑醫護擺工救港
妳班正常醫護有冇出過聲
咁咪好囉冇黑醫罷工,你地又點享受到人地D高尚服務,第時有水放水冇水散水又返來

引用:
原帖由 買大開小的蝦蟆 於 2022-9-23 20:44 發表
即係上去讀完兩邊都認,但本地讀完,上邊唔認,仲話留人?不如連上面大夫都直接黎,唔駛註冊啦!

仲有,記得上次班義工黎,都搞到一舊舊。
仲使讀得咁辛苦咩,放棄啦,入得呢區咩行業都可以被取代

等左好耐,病人佳音 

黑醫謢祇有遮住一隻眼照顧病人

除交租,洗費有幾多錢?

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
睇下黎咩人啦,國內部分3甲醫院D醫護都幾好架,不過有D細診所仔個D又真系幾恐怖!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]