• 瀏覽: 140,450
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
我兩個老友係深圳港大醫院做通波仔,而家都6-7手過外,唔見有咩特別

當請外傭咁請
同工不同酬

兩年續一次約
服務完無居港權
可以考慮 反之反會增加香港負擔

係就好lor, 全力支持換走所有黑醫護!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
尤其是係專科,排期快有得睇,手術期快有得做,相信一定多人去睇

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

內地醫護水平比香港果啲垃圾黑醫護高幾皮啦

講來講去未又係錢

醫生同藥黎埋最好

政苦回應你地嘅訴求
開心都嚟唔切啦

7000都唔嫌多

人工一定要比照香港人。千萬唔好剝削中國輸入勞工。

引用:
原帖由 邦之星星 於 2022-9-23 06:56 發表
內地護士唔識英文,大獲
其實,大家住院/門診睇醫生,是用英語跟醫護溝通嗎?

原諒阿叔水平低,阿叔只有獨孤一味 : 廣東話 !

😉

基本上除了最高級的手術,普通醫療服務香港醫生同內地醫生未必太大分別,護士方面更加係要耐性同愛心,香港護士也不見得會有優勢,反而護士多咗病人更容易得到照顧

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

大陸嗰啲淘寶醫護

唔識英文

講大陸鄉下話

收利是

香港死得人多

不是打開缺口,而是補缺口吧!

好羅
成日話忙
而家唔使你做,唔忙了,哈哈

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]