• 瀏覽: 140,489
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 537647 於 2022-9-23 00:10 發表
其實正常一個政府醫護,有多些人來分擔工作量,而且人工不會減少,有甚麼原因會反對?
點解不培訓香港人 要大陸護下來 攪到咁多人沒工開 

引用:
原帖由 響亮奇幻的白雲 於 2022-9-23 23:18 發表

點解不培訓香港人 要大陸護下來 攪到咁多人沒工開 
香港學額不足,護理學課程好多間學校都係幾千人爭大概一百幾十個位,好多人想讀都冇得讀

引用:
原帖由 ballking118 於 2022-9-23 00:04 發表
黑醫成日話忙,但又得閒參加黑暴

現在輸入內地人才幫輕又唔like

p你個臭k
佢地要保自己飯碗,多左人取代佢地,人工有下調空間

引用:
原帖由 人類 於 2022-9-24 00:51 發表

香港學額不足,護理學課程好多間學校都係幾千人爭大概一百幾十個位,好多人想讀都冇得讀
倒不如問醫管局交條數出嚟:
6間大專加三間公家護士學校(未計私院培訓)每年畢業共有幾多個學生👩‍🎓
每年總流失幾多個?
每年請新入全職又是幾多個?
咁就知道發生咩事!

係香港先咁岸鳩,支持叫人來搶飯碗

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
真意見

太好喇!你哋單起隻眼又唔鍾意番工,咪比其他人做囉!

引用:
原帖由 95折 於 2022-9-24 01:32 發表
係香港先咁岸鳩,支持叫人來搶飯碗
六六相衛,唔通本事咩?!呢度日日親六,最好成個大陸搬落黎,週街自己村民就好架啦,日日炫多一蚊兩蚊唔洗山長水遠,無非係咁,小學格

引用:
原帖由 walkera2006 於 2022-9-23 01:37 發表
鵲巢鳩佔
同bno曱甴去英國一樣

又話移晒民既?咁快就回流嗎?

富士魚蛋又有新血引入👏

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

好!

香港呢班垃圾收咁高人工,呢樣唔做果樣唔做,一陣又話辛苦要加人工,你老美本份唔做好係度攪政治攪病人,仲唔想比人黎幫手,我屌你啦!

引用:
原帖由 山邊的大樹 於 2022-9-23 02:25 發表
咁梗係架啦!啲黑醫護再無借口搞咩罷工啊;按章工作啊;要求加減工時但係唔減薪阿麻;梗係出來扯幾句啦!
一個護士二雞幾到三雞喎;做雞都未必有啦
其實一讀完護士去政府醫院都3萬,所以佢地先反對輸入,供求問題 一多人做叫價邊有咁高,消防/警察入職都係2萬鬆,東涌醫院起牀哂都未全面應用

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-23 18:06 發表

https://youtu.be/5EyJU-sge-M

模範醫生👩‍⚕️滿意嗎?
模範黃狗啱聽

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]