• 瀏覽: 140,423
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
形勢變了,規矩是死,人是活的,能拯救生命才是最先考慮。

要競爭才有進步...香港黑醫護  黑公務員  黑教師 太多了

應該有一半人以上頂唔順會走
護士人工係高,但的確難做,是非多,而且個更期唔係人人頂得順
PAN個更期簡直唔係人人岩做

引用:
原帖由 WongChoi168 於 2022-9-23 13:55 發表
訓練人手數目佢哋話事,唔夠人用佢哋唔使負責。人哋諗辦法佢反對。呢班究竟喺咩人???
不過是搬龍門的戲法吧⋯⋯
有人朝中好辦事

https://hk.news.yahoo.com/醫管局-2億聘-炒散-護士-高永文任董事公司中標-153237566.html

引用:
原帖由 超級怪天才 於 2022-9-23 11:08 發表

我長駐大陸,只係到處老翻,冇乜特別!
有冇駐上海? 什麼到處老翻

大陸醫護人員高水準過香港好多,
香港的大學水準有幾低,大家心知肚明

引用:
原帖由 man78912 於 2022-9-25 12:52 發表
大陸醫護人員高水準過香港好多,
香港的大學水準有幾低,大家心知肚明
https://www.youtube.com/watch?v= ... ;ab_channel=思古井井仔點睇

引用:
原帖由 秋天野性的駱駝 於 2022-9-25 11:21 發表

又曬命。香港還有新界原居民比你高等。
好多黃人不是原居民,2百萬黃人應該清

生人霸死地......

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-25 12:03 發表
形勢變了,規矩是死,人是活的,能拯救生命才是最先考慮。
應該減人工

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

窮撚福音

等我媾番個內地大波護士先。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2022-9-22 23:22 發表
終於有人到
見到香港工作環境之後可能走晒

引用:
原帖由 幸福小王子 於 2022-9-25 12:25 發表
應該有一半人以上頂唔順會走
護士人工係高,但的確難做,是非多,而且個更期唔係人人頂得順
PAN個更期簡直唔係人人岩做
20個人的工作..........手上只有7個人............想做個好更期都難.....!!

很多護士升職變辭職.....壓力實在太大.......有的人更名言不想升職.....!!
安排更期是痛苦的事.........醫生都成了機械人........看病人的速度已經是神速......!!
有時都懷疑醫生是否開了天眼.........幾秒已經可以判斷你是什麼病.....!!
在香港這樣惡劣環境之下訓練出的醫護.......其競爭力不會太弱....!!