• 瀏覽: 140,477
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
希望多些內地醫護人員來港解決香港醫護人手短缺問題🙏

社會要進步,就要變革

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-9-23 10:11 發表

醫護去邊度移民都收
要同人講明自己有無擺過工

病人準備紅包!

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-25 03:34 發表

1972年 - 18歲男丁的丁屋權。
唔係好記得丁屋要不要交差餉和地租。
還有英國護照。很多新界原居民都有英國護照。

引用:
原帖由 樓下食煙四煎粽 於 2022-9-24 22:45 發表

迫你去私到照,唔係使乜連東華學院都開放射學科
大陸港人的對手=大陸港人, 所以大陸港人不一定優先。

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-24 21:54 發表

深港醫學專科培訓中心(港大深圳醫院)
為將香港的培訓理念和系統帶入內地,香港醫學專科學院於2019年在深圳成立「深港醫學專科培訓中心」,與香港大學深圳醫院合作,受訓醫生、培訓師資、病例都來自港深醫院[21]。培訓中心2021年9月開始招生,第一批學員數十名,是已完成住院培訓的內地醫生,接受急症科、臨床腫瘤科、腎內科、綜合婦產科的專科培訓,培訓時長統一為4年[21]。

根據醫專主席梁嘉傑 ...
香港有原居民支持就得。

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2022-9-24 21:16 發表
真好! 取代黃醫護,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
我 親身在公立醫院見到, 一個有鄉音女仕帶個女救醫, 問護士嘢,被大聲呼喝...."你返大灣區啦!!!"

仆街人地帶住個女求醫又無得罪過你, 做乜咁對人
中國女人不嫁白人男人已經失敗。

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2022-9-24 21:24 發表

醫護應該減人工
如果醫護是大陸人種,你又有無膽量叫減醫護人工呢?

引用:
原帖由 十二月田猛臣 於 2022-9-25 09:54 發表
病人準備紅包!
大陸港人最愛曬命。

引用:
原帖由 3年2組 於 2022-9-24 22:18 發表

成也蕭何 敗也蕭何⋯
人治?法治?圈子治?

當時九六年,時任財政司司長的曾蔭權,為協助在英國修讀醫科的長子曾慶衍回港後毋須考試便可執業,竟以財政司辦公室用箋致函當時的醫委會主席楊紫芝要求修例,遭醫學界抨擊干預專業自主。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20170218/mobile/odn-20170218-0218_00176_070.html
有本事就不會怕考個試啦。

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-24 20:37 發表

反中的人不是說移民潮嗎, 有乜所謂.
不反中的人絕對歡迎中國同胞護士.
曬命

引用:
原帖由 秋天野性的駱駝 於 2022-9-25 10:32 發表

如果醫護是大陸人種,你又有無膽量叫減醫護人工呢?
有拿,香港D醫護技術,大家知咩料

引用:
原帖由 我笨笨 於 2022-9-24 19:20 發表
唔識普通話唔好睇醫生
仲要利是🧧
我想做大陸港人

引用:
原帖由 春天一留言 於 2022-9-24 19:34 發表

內地而家呢方面唔會差過香港,所以晤明D香港人咁有偏見,連之前任達華喺內地受傷都要返香港醫,簡直離普!😡😡😡
曬命

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]