• 瀏覽: 140,495
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-9-24 15:33 發表
其實呢大家已經開始改變個觀念, 香港已經回歸左做國25年, 其實呢祖國同香港甚至乎其他粵港澳站地區都好似一家人咁, 正所謂家和萬事興,

家衰口不停, 成日喺度諗如果人入咗人就會畀人搶, 可唔可以摒棄一啲觀念, 如果大家團結融洽, 好好地交流大家所學,文化, 學識,經歷 大家互補長短, 都係好事嚟㗎,

中西醫學, 中西醫藥一樣, 大家都有佢哋嘅優點同可取之處, 如果團結融洽好好地溝通交流會將 ...
點樣自家人?唔好天真啦,講到錢親人都可以出賣啦!

引用:
原帖由 tinlong 於 2022-9-24 21:14 發表

咁教中醫學生嗰啲教授, 係大陸嚟又做教授又行醫, 佢哋都係豁免咗註冊個啦, 咁先可以培養到中醫人才啊嘛, 家下培養幾多中醫入才係度.

代入, 俾d內地註冊護士來港, 做住登記護士, 幫得一時都好, 佢地一樣可以考試, 一樣可註冊護士.
呢堆衛生署的網頁可以幫到你
https://www.search.gov.hk/result ... b=this&query=中醫

香港註冊中醫名單
https://www.cmchk.org.hk/

中大中醫學位課程的6年
http://scm.cuhk.edu.hk/zh-tw/pro ... of-chinese-medicine

引用:
原帖由 ~!!~ 於 2022-9-24 23:31 發表

香港護士人工高責任心低
用滾水淥bb都唔使釘牌
https://youtu.be/87a_BWkQ1A0

你嗡緊 深圳龍崗

引用:
原帖由 master1963 於 2022-9-24 23:01 發表

所以多啲護士嚟,是對公立醫院病人有好處,大病香港有幾個睇得起私院,除非有保險。
醫生👨‍⚕️先至係「診症-對症下藥」果個喎。
護士是跟進病人護理康復。

引用:
原帖由 樓下食煙四煎粽 於 2022-9-24 22:45 發表

迫你去私到照,唔係使乜連東華學院都開放射學科
多一間東華,每年增加幾十個放射師又可以點?
醫管局如冇增添-相關器材,結果一樣.
況且放射師做完工序,咪又係要排期等「放射科醫生」主診睇片斷症。

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 2022-9-22 23:29 發表
沒辦法
窮人去公立醫院就給內地醫護醫治
有錢人去私家醫院
就給高尚醫護醫治
新界原居民才算高等華人。

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

緊係驚打開缺口啦,所謂無比較就無傷害,一但有外來護士,無論大陸定外國嚟香港,班挾病人生死為政治籌碼嘅黑醫護咪好似日日照X光咁,個黑色又歪咗嘅狼心臟,滿肚子毒汁嘅狗肺咪俾人睇穿晒?

其實睇穿晒都未係驚,之前大家都知佢地咩料啦,不過無得揀,因為條命响佢地手上,明知佢地狼心狗肺都只有忍氣吞聲,但如果開放咗內地護士落嚟香港,佢地想做乜衰嘢立即俾人踢爆,想玩嘢?想死易過啦!

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2022-9-24 15:33 發表
其實呢大家已經開始改變個觀念, 香港已經回歸左做國25年, 其實呢祖國同香港甚至乎其他粵港澳站地區都好似一家人咁, 正所謂家和萬事興,

家衰口不停, 成日喺度諗如果人入咗人就會畀人搶, 可唔可以摒棄一啲觀念, 如果大家團結融洽, 好好地交流大家所學,文化, 學識,經歷 大家互補長短, 都係好事嚟㗎,

中西醫學, 中西醫藥一樣, 大家都有佢哋嘅優點同可取之處, 如果團結融洽好好地溝通交流會將 ...
https://www.cmchk.org.hk/

而家是講緊「免註冊」可執業,
如請個師傅冇水電牌,收你錢去你家維修漏水漏電斷路⋯⋯

中醫都有個註冊名單制度。
每年畢業生🎓都要考香港中醫執業資格試,合格后可註冊有牌執業,不過合格率就唔高。

中大中醫學位課程包括兩個部分︰(甲)臨牀前期課程(四年半)及(乙)臨牀實習課程(一年半)。

臨牀前期課程
臨牀前期課程為期四年半。學生須修畢中醫基礎知識、基礎醫學及生命科學、中醫經典及簡史、中醫臨牀學科、中醫學研究方法等必修及選修科目。此外,學生或須於暑假進行見習。

臨牀實習課程
臨牀實習課程為期一年半。學生須於內地中醫院及香港中醫診所各專科進行臨牀實習,包括內科、外科、婦科、兒科、骨傷科及針灸科等。在後半年,學生將在國內或本地選擇個別專科進行實習。

學生須修畢主修科目最少156學分,及大學核心課程所需之39學分,以符合畢業資格。完成全部課程及考試及格者,將獲頒授中醫學學士學位。畢業生亦可申請報考由香港中醫藥管理委員會舉辦的香港中醫執業資格試,通過考試後可申請成為香港的註冊中醫師。

引用:
原帖由 秋天野性的駱駝 於 2022-9-25 03:05 發表

新界原居民才算高等華人。
1972年 - 18歲男丁的丁屋權。
唔係好記得丁屋要不要交差餉和地租。

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

又係黑醫護成功爭取,害人害物

好事。香港就能解決護士荒。遲些再對內地醫生到港可免註冊當主診醫生。

引用:
原帖由 至愛老輝2 於 2022-9-25 03:21 發表

緊係驚打開缺口啦,所謂無比較就無傷害,一但有外來護士,無論大陸定外國嚟香港,班挾病人生死為政治籌碼嘅黑醫護咪好似日日照X光咁,個黑色又歪咗嘅狼心臟,滿肚子毒汁嘅狗肺咪俾人睇穿晒?

其實睇穿晒都未係驚,之前大家都知佢地咩料啦,不過無得揀,因為條命响佢地手上,明知佢地狼心狗肺都只有忍氣吞聲,但如果開放咗內地護士落嚟香港,佢地想做乜衰嘢立即俾人踢爆,想玩嘢?想死易過啦!
黃醫護的確係狼心狗肺

引用:
原帖由 chowcn 於 2022-9-23 09:08 發表
香港讛士去外國又點處理呢,好似一樣唔洗考試
網上資料如下:
一樣要依照當地的註冊條例考核。
美國🇺🇸各州份要求唔同,德州加「法津試」

1. 美國護士,必須通過資歷認證及NCLEX 的護士執業試,並向你所屬的執業州份提出牌照申請,IELTS 6.5分。

2. 已有本港護士資格,可先申請參加加拿大護士局Canadian Nurses Association(www.cna-aiic.ca)的資格考試(Canada Registered Nurses Exam),簡稱CRNE。並及IELTS試。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-9-23 10:12 發表
只要能真心救人的,真的不介意醫護是那裡來的,最緊要拯救生命。
真唔真心就未知,
免註冊執業就一定知。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2022-9-23 10:15 發表

現在全球各地都搶醫護
日本統計差5萬個護士,未來需求10萬。
一樣要考日文等級試和當地的護士註冊試。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]