• 瀏覽: 140,491
  • 回覆: 910
  • 追帖: 3
+23
引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-24 21:13 發表

祖國太空站都有了. 當然是靠祖國.
講香港事務千祈唔好講祖國太空漫步

真好! 取代黃醫護,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
我 親身在公立醫院見到, 一個有鄉音女仕帶個女救醫, 問護士嘢,被大聲呼喝...."你返大灣區啦!!!"

仆街人地帶住個女求醫又無得罪過你, 做乜咁對人

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2022-9-24 21:16 發表
真好! 取代黃醫護,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
我 親身在公立醫院見到, 一個有鄉音女仕帶個女救醫, 問護士嘢,被大聲呼喝...."你返大灣區啦!!!"

咁你在外國求救,唔該相金先惠,冇現金就碌卡(中國內地不是咁收卡)、福利保障或保險No.單

https://youtu.be/5EyJU-sge-M

引用:
原帖由 bestwin61 於 2022-9-24 21:14 發表

講香港事務千祈唔好講祖國太空漫步
言論豉油.

引用:
原帖由 楚曉 於 2022-9-24 21:22 發表

言論豉油.
咁OK

引用:
原帖由 歡哥gogo 於 2022-9-24 21:16 發表

個護士可能是當年越南難民.

引用:
原帖由 ricky8888 於 2022-9-22 23:21 發表
醫管局今(22日)召開大會後見記者時,公布擴大大灣區醫療人才交流計劃,包括引入內地護士。來港交流的護士毋須在港註冊,首批70人明年初會到港,

醫護應該減人工

香港之福!

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2022-9-22 23:55 發表

我係窮人,唔介意,最緊要有醫生同護士,同我講到有幾專業!有錢鬼唔知道去養和睇!
去到公立醫院,等十個鐘都仲等緊,排專科排一,二年,唔死得又仲有得醫就好彩!
建議政府全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診,由香港醫院管理局管理,等香港市民自己去選!現在大家冇得㨂!
好似想食火腿,去到超市,只賣貴價西班牙火腿,鬼唔知好食,但係冇錢,結果變成冇得食!
贊成全面開放內地醫護,在河套開設全由內地醫護組成既醫院及門診。
但唔贊成由香港醫院管理局管理,我對佢印象唔好。況且醫管局裏面黃人太多,不利於內地醫護。

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-9-24 21:13 發表

...
記住醫生不是神,任何手術都有風險。
邊個國家的醫生可以擔保手術100%冇風險?

你坐車有交通意外,坐飛機會墮機,坐船會沉,過馬路都會被車撞。
所以香港的私家醫院🏥是不會接評估過有風險的病人,通通叫你返去公家。例如孖胎產婦等等,私家要保持0醫療事故記錄。

摘錄:「市民經常詬病公務員「唔做唔錯」的消極態度,若醫護人員也因為畏懼手術風險不鼓勵有需要的病人做手術,實行「唔做唔錯」,「到時出事又畀人話錯過咗手術嘅黃金時期」。」

翻 牆 過黎旣 五毛

大讚 大陸護士 都無用

香港人 吾想做儍仔 

用 天價 請 大陸 護士

用幾千元 就差吾多

引用:
原帖由 537647 於 2022-9-23 00:10 發表
其實正常一個政府醫護,有多些人來分擔工作量,而且人工不會減少,有甚麼原因會反對?
咁樣咪無得以罷工嚟要脅政府,多咗人爭飯食就無咁值錢。

引用:
原帖由 lnming 於 2022-9-24 21:39 發表
翻 牆 過黎旣 五毛

大讚 大陸護士 都無用

香港人 吾想做儍仔 

用 天價 請 大陸 護士

用幾千元 就差吾多
任何一個國家的護士來港執業都受歡迎👏的,不過就要依照「遊戲規則」通過考核註冊。

香港護士管理局
A. 註冊護士

在香港以外地方受訓的申請人︰
須完成一間駐院護士學校開辦的不少於三年的護士理論及實務訓練課程;或
由大學、學院或理工學院開辦的不少於三個學年的註冊前護理課程;或
特別為已具備不同資格或經驗的人士而設,並獲管理局不時核准的任何其他護理課程,如登記護士銜接課程;
必須持有獲管理局不時承認的核證團體所發出獲准從事護士專業的有效證明書,作為有足夠能力從事護士專業的證據;以及
必須在註冊執業試取得及格成績,並如有規定,接受管理局所指明的進修。

在香港受訓的申請人︰
須圓滿地完成一個由已刊憲訓練學校提供並獲管理局認可為期至少三年的註冊前護理課程。

B. 登記護士

在香港以外地方受訓的申請人︰
須於香港以外地方完成管理局認為可接受的至少兩年的正規全職護士訓練;
必須持有獲管理局不時承認的核證團體所發出獲准從事護士專業的有效證明書,作為有足夠能力從事護士專業的證據;以及
必須在登記執業試取得及格成績,並如有規定,接受管理局所指明的進修。

在香港受訓的申請人︰:
須圓滿地完成一個由已刊憲訓練學校提供並獲管理局認可為期至少兩年的登記前護理課程。

https://www.nchk.org.hk/filemana ... medical_english.pdf

https://www.nchk.org.hk/filemanager/en/pdf/RN_Gen_Past_Paper.pdf

終於可以放假,籌數啦!~ 兩個夠曬數!兩個夠曬數!咪撚等到2047呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]