• 瀏覽: 144,665
  • 回覆: 1,436
  • 追帖: 2
+34
《日經新聞》報道,華為打算藉由與內地半導體業者合作,打造「去美化」產線,預計最快今年恢復自家晶片生產。 《日經新聞》指出,華為如今正與同樣

真。復仇者聯盟。
睇嚟老美今次捉蟲。
期待平靚正既去美化產品。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/817739/日媒-華為將與-美國黑名單-中國製造廠結盟-最快今年自產晶片

樂見其成

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-9-22 20:03 發表
《日經新聞》報道,華為打算藉由與內地半導體業者合作,打造「去美化」產線,預計最快今年恢復自家晶片生產。 《日經新聞》指出,華為如今正與同樣

行內人會笑到收唔到聲,華為一向都有設計芯片,仲先進,問題係邊個有能力製做,大陸晶圓廠做到,佢手機芯片就唔駛停產啦。

我等你

封得一時封唔死一世, 老美極度短視; 將華為制裁成另一個更可怕的對手

終有一天會成功,北斗同太空站一樣都係時間問題

芯片設計及生產一向都有
長遠目標係國產光刻機
到時4nm2nm芯又變白菜價……

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-9-22 20:19 發表
樂見其成
美國盟友晶片廠可以食屎了

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-9-22 20:28 發表

行內人會笑到收唔到聲,華為一向都有設計芯片,仲先進,問題係邊個有能力製做,大陸晶圓廠做到,佢手機芯片就唔駛停產啦。
所以咪又係台積電代工,不過一代工,西婆馬去飛左去台灣攞資料拉。。。

我想用 Harmony OS

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-9-22 20:03 發表

只是做一些簡單功能晶片
堪稱失敗者聯盟

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-9-22 21:03 發表

所以咪又係台積電代工,不過一代工,西婆馬去飛左去台灣攞資料拉。。。
所以,大陸習近平死之前,都無能力有晶圓先進製程,你華為做到識飛都係浪費時間。

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-9-22 20:28 發表

四、五年前侵侵打貿易戰我已經係度講呢個問題,當時呢度d人都係話"一兩年追到上黎","以後冇人買外國芯片","中國大把芯片廠可以靠自己"
你睇幾年後而家仲係講緊呢堆野

有時有啲嘢真係逼出嚟嘅,包括成就

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-22 20:47 發表
封得一時封唔死一世, 老美極度短視; 將華為制裁成另一個更可怕的對手
你越制裁 我越努力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]