• 瀏覽: 144,672
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
+34
引用:
原帖由 lmichael 於 2022-9-22 20:28 發表

行內人會笑到收唔到聲,華為一向都有設計芯片,仲先進,問題係邊個有能力製做,大陸晶圓廠做到,佢手機芯片就唔駛停產啦。
四、五年前侵侵打貿易戰我已經係度講呢個問題,當時呢度d人都係話"一兩年追到上黎","以後冇人買外國芯片","中國大把芯片廠可以靠自己"
你睇幾年後而家仲係講緊呢堆野

引用:
原帖由 雨中存在了盡頭 於 2022-9-22 21:52 發表

嘩,原來你做咗美狗死曱甴咁耐喇,失敬失敬
事實係難聽ga,要我學你地打下氣好容易,
"中國芯片技術領先全球"
咁樣呃中國人又唔狗咩?

引用:
原帖由 赤共 於 2022-9-22 21:19 發表
係咪用arm架構ga
要俾錢科技落後既英國

引用:
原帖由 Thank_777 於 2022-9-22 22:24 發表

那你們夠講中國崩潰論幾十年
中共快倒台論

結果呢?
成班傻鳩坐晒監
只係果d人傻
我唔信會崩潰,有槍有炮怕什麼?

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-9-22 22:57 發表

國際太空站就國際太空站喇, 咩美國太空站啫, 從來都無見過喎
老美幾十年前有太空站,不過貴唔搞落去,後來見大家夾錢佢先一齊玩

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-9-22 23:02 發表

做唔到就唔會被老美發晒癲咁制裁喇
做到制裁就唔會有用la

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-9-22 23:11 發表

岩架。中國而加都量產7nm芯片。尾角又話吾比芯片中國,點解華為出到mate50 pro. 台積電代工架?甘吾聽話嘅。
邊間量產?
係大量生產,唔係限量生產喎

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2022-9-22 23:26 發表

中芯呀,供左7nm芯片貨比美造顯示卡呀。techinsight講架。
少量生產咋

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-9-23 00:25 發表

原來台灣的1450真係咁井底,唔再買中國科技產品?
歐洲玩得起制裁咩?唔好話制裁中國啦,現在制裁緊俄羅斯都搞到佢地崩潰中了。
仲有呀,制裁中國喎,可惜對中國啲貿易數字就不斷增加,美國更加係打貿易戰打到自己傷埋。
麻煩你班網軍就唔好再係井底度打飛機啦,作咁多文宣都只係欺騙到你地自己啫。
仲有呀,你地台灣都係靠中國嘅順差賺好多錢咋,有骨氣就斷絕同中國的貿易,唔好賣任何嘢俾大陸啦。
不過無 ...
同俄羅斯比? 俄羅斯就有能源,中國有天然氣俾歐洲?
美國又點同中國貿易戰打傷自己?
台灣靠中國? 中國唔好同台灣買晶片囉,邊個靠邊個搞清楚未?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-9-22 23:50 發表

中國被美國封鎖太空技術10幾年, 最後都建成自己的空間站運作中, 而美國主導的國際太空站再過多一年就報廢跌落地球, 都喺科技界的謊言

都唔明點解寫中文字的台灣文宣1450部隊, 咁鍾意貶低中國抬高美國認人做美爹奶人鞋底
想問下點樣封鎖太空技術10幾年

引用:
原帖由 kelvin167 於 2022-10-4 01:30 發表

老美最唔想見到咪就係呢樣囉。當初唔係國產手機聯手做底個價﹐智能手機到今日重係有錢人先玩得起﹐談何普及?
幾時有聯手做低個價?
智能手機推出頭幾年,國產平但係零件同表現差好遠,平係一分錢一分貨
到手機普及左先有小米等牌子出現,當時品牌唔出名,價錢唔平根本冇人會買,仲要標榜全部用外國零件
唔好講要大陸好似開善堂咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]