• 瀏覽: 144,687
  • 回覆: 1,436
  • 追帖: 2
+34
引用:
原帖由 66infinity 於 2022-10-2 12:39 發表

有些弱智以為晶片越細就越好
事實上越細越好系嘅,但系軍工就吾系,要防防防,太密集芯片好易受干擾。至放甘細嘅芯片只用於世界上吾夠5%占有率高級手機。又事實上95%市場系7nm以上芯片。

引用:
原帖由 lmao 於 2022-10-2 15:13 發表

師兄住係香港定深圳河以北?
尾國死一百萬人,人盡皆知。

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-10-2 18:16 發表

某西方發達經濟體 、香港及內地一線大城市我都住過、生活過
嘅然外國生活過,應該一早睇穿黨用謊言治國。
其實您係咪一直講緊反話高級黑?🤭

引用:
原帖由 apple1217 於 2022-10-2 14:55 發表

芯片設計 中國已進入高端時代
好可惜 在芯片制造 仍然停留在低端
如果唔係 台灣老尾一早已瞓唔著
單設計有鬼用咩,科學家一早設計到核聚變發電啦,做到出來先得架

引用:
原帖由 加燦 於 2022-10-2 01:14 發表

請問AI自駕或機械人?呢兩樣中國已經有嘅嘢,有需要用2納米咁細嘅米晶片嗎?
56K上網都可以,要5G做乜?
剛睇到篇野,美帝巳研究緊0.75nm製造科技,基本上已係幾個原子間刻製科技,大6有排追

睇布局, 中國要2040年以後, 先會慢慢走出而家既困局.

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-3 12:50 發表

剛睇到篇野,美帝巳研究緊0.75nm製造科技,基本上已係幾個原子間刻製科技,大6有排追
相比美國,海軍落後30年,空軍落後40年。
連民用飛機都未追到歐美一半😎🤟🏻

附件

20170505090623153-01.jpeg(50.03 KB)

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2022-10-3 16:02 發表
台積電股價由接近800元跌到落今日417新台幣
護國神山正在崩盤中
大6中芯30幾跌到16蚊,一樣慘烈

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-9-22 20:03 發表
《日經新聞》報道,華為打算藉由與內地半導體業者合作,打造「去美化」產線,預計最快今年恢復自家晶片生產。 《日經新聞》指出,華為如今正與同樣

真·復仇者聯盟

美國只能在民用晶片制裁!
中國在軍用晶片上早已有了差不多幾十年!而且發展得很成熟!也是獨有自己發展出來的技術!例如:太空科技!量子通信!....等等太多不能盡錄!上網大把資料可以查!
所以美國佬成日想破解中國的軍事上科技!做極都做唔到!只有用錢收賣人囉料!

因民用晶片有專利,又要同世界接軌溝通上網等等!太多限制要發展一套世界接軌系統的確唔容易, 所以難就難在這裏!但是時間可以証明中國是有實力!遲早都會研發出來!

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-10-3 12:50 發表

56K上網都可以?哦,係唔係上緊台灣嘅陰間論壇呀。
怪唔得台灣陰間論壇咁受台灣人歡迎啦,原來台灣省只係得56K上網速度,好心你就唔好攞嚟丟架啦。
美國研究緊0.75nm製造科技?算把啦,呢篇野都唔知係真定係假嘅,0.75nm製造科技,你搞清楚係製造啲乜先講啦。

用過中華牌鉛筆同德國 FABER-CASTELL 鉛筆,

就知連鉛筆質數, 都可以差天共地.

引用:
原帖由 audia 於 2022-10-3 12:35 發表

嘅然外國生活過,應該一早睇穿黨用謊言治國。
其實您係咪一直講緊反話高級黑?🤭
親身體驗過就懂得更多, 西方的月亮不比中國圓, 香港人身在福中不知福, 人性明顯以港人最幼稚最丑最涼薄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]