• 瀏覽: 144,547
  • 回覆: 1,436
  • 追帖: 2
+34
引用:
原帖由 lmichael 於 2022-9-22 20:28 發表

行內人會笑到收唔到聲,華為一向都有設計芯片,仲先進,問題係邊個有能力製做,大陸晶圓廠做到,佢手機芯片就唔駛停產啦。
咁唔好對號入坐。
文章講緊電信設備。
第一步肯定唔係手機囉。

<拜登>震怒:這梗直向美國宣戰!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-9-22 20:28 發表

行內人會笑到收唔到聲,華為一向都有設計芯片,仲先進,問題係邊個有能力製做,大陸晶圓廠做到,佢手機芯片就唔駛停產啦。
其實只係時間問題啫, 30年前有乜嘢係中國第一架, 如果大陸真係咁弱,某些人的主子國就唔會做到咁撚狗去撳人啦

美國玩野制裁中國,最終自討苦吃。中國科技將在15年內超越老美。

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-22 20:47 發表
封得一時封唔死一世, 老美極度短視; 將華為制裁成另一個更可怕的對手
老美江河日下。
政府班官員、政客愈來愈無料。

引用:
原帖由 東風 於 2022-9-22 20:44 發表
我等你
其實如果真係咁憎大陸,移民啦,香港真係唔需要啲美狗漢姦喺度唱衰㗎

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-9-22 20:03 發表
《日經新聞》報道,華為打算藉由與內地半導體業者合作,打造「去美化」產線,預計最快今年恢復自家晶片生產。 《日經新聞》指出,華為如今正與同樣

支持

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-22 21:04 發表

只是做一些簡單功能晶片
堪稱失敗者聯盟
留名

引用:
原帖由 kchaha 於 2022-9-22 21:10 發表

四、五年前侵侵打貿易戰我已經係度講呢個問題,當時呢度d人都係話"一兩年追到上黎","以後冇人買外國芯片","中國大把芯片廠可以靠自己"
你睇幾年後而家仲係講緊呢堆野
每個月一推月經貼 每個月都話自己生產到7nm, 心冧你真係整左出黎先再報拉,次次都狼來了。。。尼家我只會睇市場係咪真係提供到7nm而唔會再睇班小粉紅洗腦貼,作埋尼d野好撚 無謂

引用:

以前美國咩都封殺中國,現在美國連火箭也射不出,咩叫笑死人你真係唔知直頭無知,你啲言論連你祖先都笑番醒,至括叻係你

我都希望華為可以自製芯片

引用:
原帖由 u23dom 於 2022-9-22 20:47 發表
封得一時封唔死一世, 老美極度短視; 將華為制裁成另一個更可怕的對手
講真,科技既野,你做得出黎,其他人就有機會做到或做到其他代替,只係時間問題

熱切期待,依家用緊Mate10,下一部想繼續用華為!

引用:
原帖由 123火車頭 於 2022-9-22 20:56 發表
終有一天會成功,北斗同太空站一樣都係時間問題
中國現在係晶片既起步線高好多,第一步行只要完成量產 28nm 全去美化, 之後就係轉入直路。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]