• 瀏覽: 144,682
  • 回覆: 1,436
  • 追帖: 2
+34

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-9-23 22:35 發表

連低科技太空站都無就收得皮喇
條友真係井蛙的確係無錯嘅。
中國太空科技落後美國幾十年?
美國個太空站係同其他國家共同發展出嚟,但中國太空站卻是自主研發。
美國有GPS,中國都有北斗。
美國上過月球,中國都已經上咗,而且仲要係月球背面,美國都仲未去過。
美國登陸咗火星,同時中國亦登陸咗火星。
我就唔知佢邊忽證明到中國太空科技落後美國囉,現在應該係已經平起平坐。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-9-24 02:25 發表

美國個太空站係同其他國家共同發展出嚟,但中國太空站卻是自主研發。
美國上過月球,中國都已經上咗,而且仲要係月球背面,美國都仲未去過。
我就唔知佢邊忽證明到中國太空科技落後美國囉,現在應該係已經平起平坐。
美國都無完全自主研發及制造的太空站, 跟本就無可比性, 都未實現跟本無從引証美國比中國更先進

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-23 19:22 發表

華為跟死掉有甚麼分別? 
3月28日,中國電訊設備供應商華為發布2021年年報,全年營收6,368億元人民幣,利潤增至1,137億元人民幣

死左???

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-9-22 20:28 發表

行內人會笑到收唔到聲,華為一向都有設計芯片,仲先進,問題係邊個有能力製做,大陸晶圓廠做到,佢手機芯片就唔駛停產啦。
做到你係咪切?

美國班同行完全笑唔出,係度小七美國政府短視

其實除左光刻機,仲有最少一種技術可以生產晶片,直接用激光好似燒CD咁逐點燒

差在成本效益差光刻機好多,但可以繞過大部份專利壁壘

光刻機有D似晒相, 新技術就似噴墨打印機, 有返咁上下年紀, 都應該知道影相鋪晒相速度曾經係噴墨打印機幾十倍,但宜家呢?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-23 23:23 發表

無知
沒有5nm你怎樣做6G? 怎樣做AI?
no la 6G 吾玩斗細nm。 6G系玩衞星通訊,上左太空玩。我就無聽過北斗衞星要用5nm芯片制造,無5nm芯片就吾能領先?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-9-23 23:25 發表

不要說芯片
單是射頻天線這些重要衛星零件,內地已做不到,
所以台灣太空科技比內地領先一截
呆灣舐鮮,咪又系裡老味比佢嘅,又系西人技術,呆灣仔只系裡老味用泥吠中國嘅狗,同烏雞爛一樣為尾角死為尾角亡,但狗糧要同里老味買,仲覺得好自豪添,一般呆仔份糧無中國的好。

引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2022-9-23 23:26 發表
幾個考第尾既同學,被趕出校後, 夾埋一齊溫功課, 希望可以叻過年年考第一既大佬.

吾係吾得既.
但呢條所為考第尾嘅鄉下佬,而加跑到考第一嘅所謂大佬身後。大佬驚到要糾結同黨對付呢個傷下佬,因為傷下佬而加好大隻。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2022-9-24 02:45 發表

做到你係咪切?

美國班同行完全笑唔出,係度小七美國政府短視
要佢切賓周吾好玩,叫佢跳返落個枯井到,以後望住個天就得

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2022-9-22 20:03 發表
《日經新聞》報道,華為打算藉由與內地半導體業者合作,打造「去美化」產線,預計最快今年恢復自家晶片生產。 《日經新聞》指出,華為如今正與同樣

美國制裁後出現中國產品聯盟肥水不流別人田
其實係川建國同志驚我地走錯路特意提醒

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-9-24 02:25 發表

太空站在2022年只是低科技
美國懶得做
外判便是了,
中國落後及缺乏最新資訊,,
所以才以為太空站很高科技

Starlink 的40,000夥低軌衛,循環再用火箭,衛星AI化,太空6G,
這些才是高科技,
中國最小要50年甚至永遠都追不到這些科技

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-9-24 02:37 發表

美國都無完全自主研發及制造的太空站, 跟本就無可比性, 都未實現跟本無從引証美國比中國更先進
太空站這些低科技
留給低科技國家去浪費資源吧

以國內的程度
恐怕要花很多年才追得上台灣的衛星球型馬達,
這才是高新太空科技

https://meet.bnext.com.tw/articles/view/47637?
張量科技獨創球型馬達,隨SpaceX火箭上太空!他們的技術厲害在哪?

引用:
原帖由 gto1234 於 2022-9-23 20:08 發表

唔知邊個傻仔不學無術😂
識唔識字睇年報呀柒頭?主要28以上呀,以下嘅佔幾%咋,唔識野就唔好出嚟柒啦,年報係乜你識唔識架?

引用:
原帖由 66infinity 於 2022-9-23 22:16 發表

你可以十萬個放心, 美國人熱愛中國貨
自己過去看看中美貿易數字吧! 日日都China China China China China .......................
大陸車用美國芯、日本engine、外國變速箱架柒頭,呢d都唔知就出嚟柒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]