• 瀏覽: 21,768
  • 回覆: 33
+3
引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 18:45 發表

烏克蘭和俄羅斯係同屬東斯拉夫人,但早已分開數百年,文化早已不同。
同文早已說不上,沒有共同文化就談不上文族認同,所以即使係同宗亦無意義。
而西斯拉夫人,南斯拉夫和東斯拉夫都是斯拉夫人,他們理論上都同宗!
仲有日本大和民族多數係彌生人,彌生人來自中國山東,咁講法中日都同宗,同宗唔算侵略?
醜字怎寫走去跟倭寇認親認戚,烏克蘭1991年才分離又扯到幾百年前,你還是去美國字典找下有冇侵略二字啦。

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-25 13:43 發表

又發假新聞如果有,點解唔見有大逃亡發生,係人地國家攪分離主義梗係打你啦
美國加拿大屠殺印第大安人時有冇見大逃發生?

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-25 13:49 發表

新聞冇講
不利歐美的利益就吾播啦。
https://youtu.be/99dZKfearMo

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-9-25 13:55 發表

挑用引用youtube係人都知嘅假新聞
哦!世界還有真新聞?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-25 14:09 發表

美國加拿大屠殺印第安人, 同期清乾隆都對準噶爾部種族滅絶。
是嗎你想表達什么意見?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-25 21:30 發表

將依家的標準用來評價以前發生的事係不合理的。
滿清發生的是戰爭,怎能夠拿來比較美加不用其極殘暴屠殺搶掠印大安人土地及財產。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-25 22:24 發表

滿清係戰後屠殺左準噶爾部
可能有過百萬人。
屠殺啦不過是戰爭引起的,美加是用盡下三流手段去屠殺搶掠手無寸鐵印大安人土地直至如今還在進行中。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-25 22:24 發表

滿清係戰後屠殺左準噶爾部
可能有過百萬人。
講這樣話是白痴啦!一個小地方的部落過百萬?不過一個北美洲這么大的印大安人的確過百萬人被屠殺,一個小部落過千人的已經非常大了。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-25 23:12 發表

你太睇少準葛爾, 準葛爾汗國係最後一個具影響力的遊牧帝國。
清朝數次用左超過十萬大軍去討伐
用個腦想想以當時自然環境非常惡劣人口增長率很低特別遊牧民族真是以為人吃草長大。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-25 22:59 發表

1) 印第安人唔係手無寸鐵
2) 屠殺無咁先進得原居民在以前係好正常
3) 屠殺就係屠殺,點樣都係惡劣。
4)清朝點解要屠, 因為清朝咁樣先可以佔領西域。
印第安人衰好心救了這幫西人探險隊兼手上有飛機大砲引來屠殺和用天花病死,人家雙方騎馬征戰沙場叫屠殺,美國在戰爭使用貧鈾彈叫正義。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-26 06:57 發表

佢地的祖先蒙古都有咁多人
你的祖先是倭奴不停為辯護在中國犯下的惡行就南京大屠殺這事以不齒于人啦,遊牧民逐草而生兼人口數散又扯上蒙古,當時它們這部族躲藏在一寺廟任你計數多少人,什么過百萬人數,現在新疆這么大任由西方造謠抹黑才一百萬人。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-26 07:11 發表

2014年俄羅斯入侵烏克蘭計起,往後在戰場死的任何一人都要計落普京和俄羅斯政府的責任。
將俄羅斯和烏克蘭係雙重標準,就好似日本侵華,當時戰時中國政府做的衰野都唔少,但全部都算在日本政府身上一樣!
講到民國政府侵略日本這樣,你真是無恥,俄佬2014年收回原來是它們土地,是否當年國民政府從日本收回東北三省是侵略。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-26 18:52 發表

克里米亞係烏克蘭𣎴可分割的一部分,全無界95%的國家都認同。
你來這套忽悠歷史這套啦,克里米亞上世紀初還是俄羅斯的,俄烏關係好時贈送,現在關係吾好啦收回無可厚非啦!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-26 21:38 發表

克里米亞夠曾經係土耳其一部。
計返年份同可能仲長過俄佔時期。你的歷史只到上世紀?
蘇聯將克里米亞划走左就係划走左。1991年公投克里米亞都贊成從USSR 獨立!
是嗎?這樣為何吾見土耳其來收回這領土,偏偏是俄佬去拿,什么都係假拳頭夠硬就得了,美國入侵敘利亞夠膽去吠它一聲。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-26 21:54 發表

俄羅斯佔領克里米亞就係侵略的開始。
烏克蘭人唔會接受跪下的和平。
澤聖送回克里米亞給俄佬當然樂意接收跟着四個州又公投入俄啦,俄佬非常多謝澤聖送750萬人口給它,西方國家接受也好吾接受也罷財到光棍手。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]