• 瀏覽: 21,711
  • 回覆: 227
+3
引用:
原帖由 lcdtopcon200 於 2022-9-24 00:11 發表
正規軍都打唔驘;平民上戰塲,人海戰術,二戰打法,同送死無乜分別。
你講緊烏克蘭獨裁政權,強徵平民上前線?

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 09:42 發表

種族滅絕.迫害俄裔平民,都無問題?
種族滅絕.迫害俄裔平民只係俄羅斯片面的說法,如果這就都構成侵略的合法理由,咁當年日本講的大東亞共榮,納粹的雅利安人生存空間都可係合理原因。
做人唔好雙標,侵略者就侵略者。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 09:46 發表

種族滅絕.迫害俄裔平民只係俄羅斯片面的說法,如果這就都構成侵略的合法理由,咁當年日本講的大東亞共榮,納粹的雅利安人生存空間都可係合理原因。
做人唔好雙標,侵略者就侵略者。
哦!
我尊重你嘅觀點,我再無意見,只係希望你能用相同嘅標準去睇北約.美國侵略其他國家。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 09:52 發表

哦!
我尊重你嘅觀點,我再無意見,只係希望你能用相同嘅標準去睇北約.美國侵略其他國家。
侵略戰打到要自己動員,俄羅斯依個大國名不乎實。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 09:55 發表

侵略戰打到要自己動員,俄羅斯依個大國名不乎實。
睇多啲「正常」新聞啦!
人哋動員後備軍,因為烏克蘭地區公投劃入俄羅斯,需要更多軍人去駐守「國土」,之前嘅俄羅斯大撤退,極可能係歐.美.俄私底下達成交易,大家好落台,各取所需,為停戰做準備,結果係烏克蘭又被出賣了。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 10:01 發表

睇多啲「正常」新聞啦!
人哋動員後備軍,因為烏克蘭地區公投劃入俄羅斯,需要更多軍人去駐守「國土」,之前嘅俄羅斯大撤退,極可能係歐.美.俄私底下達成交易,大家好落台,各取所需,為停戰做準備,結果係烏克蘭又被出賣了。
這個你真諗太多,烏東我唔敢講,歐美唔會接受克爾松係俄羅斯手,而且克爾松的連接其他俄佔地區的大穚已全被烏軍破壞,俄軍雖然有唔少儲備在克爾松,但唔儲備終有完的一日,烏軍好有可會拿下克爾松。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 10:08 發表

這個你真諗太多,烏東我唔敢講,歐美唔會接受克爾松係俄羅斯手,而且克爾松的連接其他俄佔地區的大穚已全被烏軍破壞,俄軍雖然有唔少儲備在克爾松,但唔儲備終有完的一日,烏軍好有可會拿下克爾松。
人哋傾好晒,如果傾唔掂,俄軍就會撤退啦!
事實係,俄軍大撤退,剩低四個區搞公投,跟住駐軍,攻擊俄羅斯「國土」,就核武還擊,克里米亞2.0。

烏克蘭一早總動原,18~60歲的男人不准離境要參軍。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2022-9-24 10:17 發表

人哋傾好晒,如果傾唔掂,俄軍就會撤退啦!
事實係,俄軍大撤退,剩低四個區搞公投,跟住駐軍,攻擊俄羅斯「國土」,就核武還擊,克里米亞2.0。
烏克蘭都有攻擊克里米亞, 俄國都無核武還擊。
烏克蘭甚至有攻擊別爾哥羅得, 俄國都無核武還擊。

老俄的核心問題是由一班在國會和國家杜馬佔大多數議席的統一俄羅斯黨官商勾結及一言堂獨裁統治, 人民若有異見就會被多種方法滅聲或剷除, 人民生活在這國家就有如行屍走肉的奴隸, 更甚者被強迫參加侵略戰爭為他們做炮灰。

公路大塞車 ....買機票逃往伊斯坦堡 芬蘭政府都諗住唔比俄羅斯人入境

https://www.youtube.com/watch?v=n4O6JTSHbP0

引用:
原帖由 勇猛遠遠的老虎 於 2022-9-23 12:05 發表

俄羅斯反戰和平示威遊行,會被拉兼坐十五年監,真係好自由,唔獨裁!
華爾街反金融霸權都被拉咁算乜?

引用:
原帖由 生生不息2014 於 2022-9-24 13:38 發表

華爾街反金融霸權都被拉咁算乜?
咁要睇吓做咗啲乜?同埋罰咗啲乜?

如果一個和平示威,行行吓咁就拉咗,之後判咗十年!另外一個非和平示威,又傷人,又搶嘢,拉咗,都係判十年,呢個就好大分別!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-9-24 09:13 發表

俄羅斯係侵略者,烏克蘭係保家衛國。
兩者係DAY 1就有分別。
就好似抗日戰爭,你估當時中國政府冇無衰野?
不過保家衛國,道德上本來就係高位。
敘利亞也存在外國軍隊還去搶劫石油拿來評論下,中國過去的事你不懂。

引用:
原帖由 秋落 於 2022-9-24 14:12 發表

敘利亞也存在外國軍隊還去搶劫石油拿來評論下,中國過去的事你不懂。
咁你認唔認同俄國係侵略者?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]